Rinkebyskjutningen kopplas till ”dödspatrull”

Av: Anders Johansson, Eric Tagesson, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skjutningen i Rinkeby där en yngling skadades tros ha kopplingar till en grupp unga män som ska fungera som en dödspatrull.

De ska ha ett tiotal mord på sitt samvete.

Bland annat pekas de ut som delaktiga i dubbelmordet på Café Mynta och vad som beskrivs som en ren avrättning i Uppsala.

1 av 4 | Foto: P-O SÄNNÅS/AFTONBLADET

En minut i nio på måndagskvällen sköts ynglingen i Rinkeby.

Vittnen uppger att det skjutits ett flertal skott. Spår på platsen tyder på att gärningsmannen jagat pojken med automatvapen, enligt uppgift till Aftonbladet.

Den flyende ynglingen som hade på sig skyddsväst ska träffats i ryggen.

Händelsen är den senaste i en lång rad våldsdåd som har en särskild gruppering som gemensam nämnare.

Tiotal mord

Enligt Aftonbladets uppgifter finns det kopplingar till den tidigare omskrivna dödspatrullen – som också misstänks mörda mot betalning. Dödspatrullen misstänks består av en grupp unga män i 20-årsåldern som beskrivs som extremt våldsbenägna och tros ha ett tiotal mord på sitt samvete.

Grupperingen är en part i ett dödligt gängkrig som pågått i Järvaområdet sedan ett par år tillbaka. Sommaren 2015 mördades två unga män som kopplas till konflikten, en 19-åring i Bromsten och en 16-åring på Brommaplan.

– De här grupperna har ett extremt stort våldskapital, har en poliskälla tidigare sagt till Aftonbladet.

En utredning nerlagd

Det uppmärksammade dubbelmordet på Café Mynta 2 december 2016 kopplas också till konflikten. Då stormade flera tungt beväpnade män kaféet och dödade ett brödrapar. Den utredningen lades nyligen ner av åklagaren då ingen av de personer som blev vittne till händelsen ville medverka.

– Vi gjorde ett försök i våras att vädja till folk som vet någonting att berätta, men ingen ville prata med oss. Så nu har jag lagt ner ärendet. Jag kan inte styrka brott, sa åklagare Maria Hävermark till Aftonbladet tidigare i oktober.

Samma dag som Mynta-utredningen lades ner genomförde polisen ett antal gryningsräder i Stockholm och Uppsala. Ett tiotal personer greps.

Bland annat de fyra unga män som pekats ut som medlemmar i dödspatrullen. De sitter just nu häktade i Uppsala misstänkta för ett mord som skedde 1 april vid handelsplatsen Boländerna.

Dådet har beskrivits som en ren avrättning.

Fångades på bild

Två män i vita overaller hoppade ut ur en mörk Porsche Cayenne och sköt en 40-årig man med flera skott utanför en restaurang. Händelsen fångades av övervakningskameror.

Den mördade ska ha haft ett pris på tre miljoner kronor på sitt huvud, har Aftonbladets uppgiftslämnare tidigare berättat.

– Vi har en motivbild vi jobbar med, men vi låser oss inte vid någonting, sa åklagare Anne Sjöblom när männen anhölls i oktober.

Under rättegången hoppas myndigheterna att kunna leda i bevis att de fyra männen utför mord mot betalning och de gjort det till sin affärsidé, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN