Polis sköt pistolskott – genom köksgolvet hos barnfamilj

NYHETER

En polisinsats i en lägenhet i Nacka på lördagskvällen höll på att sluta i tragedi.

Polisen sköt två varningsskott i taket – som slog upp genom köksgolvet hos barnfamiljen ovanför.

– Vi fick panik. Jag lade vår son i en bokhylla för att skydda honom från nya skott, berättar pappan i familjen.

Två poliser skadades i samband med händelsen, uppger ledningscentralen.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Polisen sköt två skott i taket – som slog upp genom golvet hos barnfamiljen ovanför.

Vid 22.30 på lördagskvällen avlossade polisen två varningsskott som kunde ha orsakat tragedi i lägenheten ovanför.

En vän var på besök hos familjen, som bor i ett flerfamiljshus i Nacka i södra Stockholm. De vuxna skulle precis gå och lägga sig. Från lägenheten inunder hördes dova fotsteg.

”Vi fick panik”

Plötsligt hördes två kraftiga smällar. Genom parketten i köksgolvet hade två pistolskott skjutit upp.

– Jag förstod direkt att det var pistolskott. Vi fick panik och tog skydd i sovrummet, säger pappan i familjen.

Den ena kulan slog upp vid bordet där vännerna hade suttit vid datorn – bara fem minuter tidigare. Det andra skotthålet i parketten är närmare diskbänken. Kulan fastnade i en list i taket.

Försökte skydda sonen i bokhylla

Några meter bort, bland barnleksaker och mjukisdjur, ligger madrassen där vännen sov över. Men ingen träffades.

– Lyckligtvis vaknade inte min son, han hade blivit så rädd. Jag lade honom i en bokhylla för att skydda honom, i fall det skulle komma fler skott, berättar pappan.

Från sovrummet ringde han 112. Snart knackade ett par polisen på dörren, och berättade att det var de som avlossat skotten.

– De sa att de är ledsna över vad som hänt, att allt hände väldigt snabbt. Men jag tycker inte att de borde ha skjutit på ett sätt så att skotten kunde ha träffat oss, säger pappan.

Två misstänkta har släppts

Polisens tekniker har varit på plats och undersökt de två lägenheterna under söndag förmiddag, och lagt beslag på pistolkulorna i familjens lägenhet.

– Det är ganska ovanligt att man tvingas avlossa varningsskott inomhus, men i det här fallet gjorde poliserna bedömningen att det inte fanns någon annan utväg än att göra det, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson.

Två personer greps på plats, men släpptes senare på förmiddagen av åklagare. De är misstänkta för bland annat vapenbrott, narkotikabrott och våld mot tjänsteman, uppger polisen.

Åklagarmyndighetens presstjänst hade på söndag eftermiddag ingen information att ge om varför man beslutat att släppa personerna.

Poliser fick lindriga skador

Det två varningsskotten avlossades när det uppstod någon form av tumult i samband med ett tillslag, enligt polisens ledningscentral.

Två poliser skadades, men det bedöms inte vara allvarligt.

– Jag vet att en av dem ska ha fått någon form av skador på armen. I det andra fallet var det någon hårtuss som ryckts från huvudet, det är vad jag vet, säger Anna Westberg vid polisen.

Hur ser ni på att varningsskotten kunde ha träffat någon i barnfamiljen ovanför?

– Det är klart att vi ser allvarligt på om det nu har varit nära att personer blivit skadade. Men i det här fallet gjorde poliserna uppenbarligen bedömningen att det var nödvändigt att avlossa varningsskott. Det var ju väldig tur att det inte var någon som blev skadad, såklart.

Pistolen som avlossade skotten kommer tas om hand, vilket är en rutinåtgärd när polisens tjänstevapen har använts.

– Sen så får vi se om det kommer fram att någonting borde ha skett på ett annorlunda sätt, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

Så gör du om du hör skottlossning 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Nacka