Iraks armé tar sista kurdstyrda området

avJosefin Silverberg

Irakiska armén har tagit kontroll över det sista kurdiskt styrda området i Kirkuk. Det uppger en säkerhetskälla för nyhetsbyrån AFP.

Efter att irakiska soldater och regeringstrogna shiamilisgrupper tidigare i veckan tog kontrollen över viktiga institutioner i Kirkuk, som under lång tid varit under de kurdiska styrkornas kontroll kommer nu rapporter om att armén tagit kontroll över de sista områdena styrda av kurder.

Under fredagen kommer också rapporter om sammandrabbningar mellan irakiska och kurdiska styrkor norr om staden Altun Kupri där skottlossning utbrutit, bara dagar efter att kurderna dragit sig tillbaka från flera områden i norra Irak. Enligt nyhetsbyrån AP har en konvoj på 50 fordon skickats till den kurdiska delen av fronten för att förstärka styrkan.

Säkerhetskällan säger till AFP att de kurdiska styrkorna skadat en av de större broarna som kopplar samman Kirkuk med regionkapitalen Arbil.

– Det var sammandrabbningar men de lyckades övermanna anfallarna och placera sin flagga på stadshuset, säger källan till nyhetsbyrån.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi beordrade de militära insatserna tre veckor efter Kurdistans självständighetsomröstning som regeringen förklarat vara olaglig.

ARTIKELN HANDLAR OM