Pensionärer kan ha löst mysteriet

Tyskar uppger att de har spårat var ”Bärnstensrummet” finns

NYHETER

Den ovärderliga skatten har varit försvunnen sedan nazisternas plundring.

Nu – efter 70 år – kan mysteriet med ”Bärnstensrummet” vara löst.

Av tre tyska pensionärer.

Foto: AP
Mysteriet med de guldpläderade väggpanelerna som försvann efter naziplundringarna kan nu vara löst. Tre tyska pensionärer uppger att de har spårat skatten till ett berg i östra Tyskland. 

Bärnstensrummet är en samling guldpläderade väggpaneler dekorerade med bärnsten. De har varit spårlöst försvunna sedan andra världskrigets slut.

2,6 miljarder kronor

Skatten anses vara värd motsvarande 250 miljoner pund, drygt 2,6 miljarder kronor. Väggarna tillverkades till den första preussiska kungen Fredrik Vilhelm I men skänktes som gåva till den ryska tsaren Peter den store 1716. Först monterades de i Eremitaget i Sankt Petersburg och sedan i Katarinapalatset.

Panelerna smyckades så småningom med venetianska spegelpilastrar och florentinsk mosaik. Prakten gjorde att skatten beskrevs som världens åttonde underverk.

Byggdes upp igen

Men hur ovärderligt rummet än var så monterades det ner under andra världskriget och stals av tyska trupper i Leningrad 1941.

Först fraktades väggarna till slottet Königsberg.

Efter kriget återfanns några delar i Tyskland. Vart resten av skatten tog vägen förblev ett mysterium.

Tills nu.

Tre tyska pensionärer uppger­ att de har funnit det som anses­ vara nazisternas mest värdefulla stöldgods. De har spårat den till ett nätverk av tunnlar i en grotta i ett berg i östra Tyskland. 

Som bevis för att de är på rätt spår anger de bland annat gamla radiomeddelanden samt spår efter en explosion på platsen.

Trion – Leonhard Blume, 73, Peter Lohr, 71, och Günter Eckardt, 67, en före detta arméofficer – har gått igenom handlingar från Stasi och KGB. De har använt markradar och till slut lokaliserat ”Prinsens grotta” utanför staden Hartenstein nära­ den tjeckiska gränsen.

Bärnstensrummet började byggas upp igen på 70-talet. Det invigdes i Katarinapalatset 2003 av Putin och tyska förbundskanslern Schröder.