Doktor våldsamt avkastad från flygplan: ”Övervåld”

En man ombeds lämna ett överbokat amerikanskt inrikesplan. Han vägrar.

Säkerhetspersonalens våldsamma ingripande upprör medpassagerare, som filmar. Klippen läggs ut på nätet – och har blivit en jättesnackis.

– Polisvåld har utövats och det är fel, säger mannens advokat.

Dramat utspelade sig i söndags kväll ombord på United Airlines flight 3411 från Chicagos O'Hare International Airport till Louisville i Kentucky.

Flyget var överbokat. Flygbolaget använde då en dator för att lotta vilka passagerare som skulle tvingas stiga av.

Tre av de fyra som lottades fram godtog erbjudandet att missa flyget mot 800 dollar och en natt på hotell.
Den fjärde tillfrågade passageraren var David Dao, 59. Han avböjde, med förklaringen att han är läkare och att hade patienter att träffa dagen efter, enligt Courier-Journal.

Doktor Dao vägrade lämna sitt sät. Säkerhetspersonal tillkallades.

Medpassagerarnas mobilfilmer visar hur de tre männen från säkerhetspersonalen sliter David Dao ur sätet och drar honom i armarna mot utgången – allt medan medpassagerarna skriker åt dem att sluta.
Skrikandes för full hals släpas David Dao av flygplanet. Hans glasögon faller ner från näsan. Tröjan åker upp över magen. Ansiktet blir blodigt.

”Var upprörda”

Audra Bridges var en av de som blev vittne till händelsen. Hon berättar att Dao kom tillbaka in i planet efter att ha blivit avslängd. Då var han skadad.

– Alla var chockade. Det var många barn på planet som var upprörda, har hon tidigare sagt till Courier-Journal.
Sjukvårdspersonal tillkallades för att ta hand om den omskakade och blödande doktor Dao. Enligt hans advokat hade han bland annat slagit ut båda framtänderna.

Ber om ursäkt

United Airlines vd Oscar Munoz har kommenterat incidenten i ett uttalande.

– Jag ber om ursäkt för att vi behövde omboka de här kunderna. Vår personal samarbetar med myndigheterna och genomför en egen utredning om vad som hänt, säger han.

– Vi har också kontakt med den här passageraren för att prata med honom direkt och hitta en lösning på situationen.

Efterspel

United airlines flyg försenades i två timmar, men anlände i Louisville senare på kvällen. Utan passagerare David Dao.
Flera upprörda vittnen la ut sina mobilfilmer från planet på nätet. Filmerna spreds blixtsnabbt och har väckt starka reaktioner. Till och med Vita huset har kommenterat händelsen.
New York Post skriver att en av männen ur säkerhetspersonalen nu tagits ur tjänst.

Enligt David Daos advokat upplevde hans klient det som hemskare att släpas nerför gången i flygplanet än det var att fly Vietnam.

– Om man ska slänga av någon från ett flygplan får man under inga omständigheter använda sådant övervåld. Polisvåld har utövats, säger advokaten, som nu tar fallet vidare.

Publisert: