Gianforte vinner delstatsvalet i Montana – trots skandaldygnet

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Nattens val i delstaten Montana blev en riktig rysare.

Efter en inledningsvis mycket jämn kamp stod dock den skandalomsusade Greg Gianforte slutligen som segrare.

Något som får Trumpadministrationen att andas ut en aning.

– I natt sänder Montana ett viktigt budskap till Washington. Vi kommer att dränera träsket, sa Gianforte efter vinsten.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP
Greg Gianforte

Torsdagens val i Montana om vem som får sitta på delstatens enda stol i representanthuset i kongressen var inledningsvis en nagelbitare.

Valet stod mellan den republikanske miljardären och vapenförespråkaren Greg Gianforte, 56, och den demokratiske, banjospelande folksångaren Rob Quist, 69.

Platsen har tidigare tillhört kongressledamoten Ryan Zinkes, som i början av mars tillträdde som inrikesminister i Trumps regering.

Gianforte har varit storfavorit i den traditionella republikanska delstaten men har senaste tiden tappat i opinionssiffrorna till förmån för Quist.

Gianfortes stod som slutlig vinnare

Men efter en inledningsvis jämn kamp drog Gianfortes iväg i rösträkningen och vid 06.30-tiden på fredagsmorgonen, svensk tid, utnämndes han till segrare.

Gianfortes hade då 51 procent av rösterna, gentemot 44 procent för Quist.

– I natt sänder Montana ett viktigt budskap till Washington. Vi kommer att dränera träsket, sa Gianforte inför den jublande publiken.

– Jag kommer göra Montana ”great again”, sa Gianforte avslutningsvis med en tydlig vink till president Trump som stöttat Gianforte genom förinspelade telefonkampanjer.

Trump kallade Gianfortes vinst ”en stor seger för Montana” enligt Politico.

Valet har blivit en riksangelägenhet

Det lilla delstatsvalet har kommit att bli en riktig riksangelägenhet och framförallt betytt mycket för Trump, då det sägs kunna ge en fingervisning om hur människor ställer sig till hans politik och förslaget om en ny sjukvårdsreform.

Och det var just frågan om sjuvårdsreformen som fick Gianforte att se svart på onsdagskvällen, och försatte honom i en jätteskandal då han anmäldes för att fysiskt ha angripit The Guardian-journalisten Ben Jacobs bara timmar innan vallokalerna öppnade.

Händelsen har därefter dominerat nyhetsrapporteringen det senaste dygnet – framförallt då det spekulerats i om utbrottet kan komma att kosta Gianfortes segern. Gianforte riskerar även böter eller sex månaders fängelse och ska inställa sig i domstol före den 7 juni.

Bad personligen om ursäkt till Jacobs

Demokraterna drog dock nytta av utbrottet och gjorde en kampanjfilm där inspelningen från bråket användes med budskapet: ”Inte lämplig för kongressen”.

Under sitt tacktal sent på torsdagskvällen, amerikansk tid, bad Gianforte dock personligen om ursäkt till Ben Jacobs för sitt handlande.

– Jag gjorde ett misstag som jag inte kan ta tillbaka. Jag är inte stolt över det och jag borde inte behandlat reportern på det sättet. Jag är ledsen för det Ben Jacobs, sa en ångerfull Gianforte.

Valet – en fingervisning

2018 är det val till kongressen och nattens besked har därför även setts som en fingervisning om hur starka republikanerna är i sin majoritet i representanthuset.

Trump vann med över 20 procentenheter i Montana under presidentvalet i höstas och delstaten har inte skickat en demokrat till kongressen på över 20 år.

Poströster har stått för en stor del av Montanas valdeltagandet och inför torsdagens val ska över 250 000 röster ha skickats in innan vallokalerna öppnat, vilket enligt LA Times kan vara över 50 procent av rösterna.

ARTIKELN HANDLAR OM