Mirjana, 24, bor vid arenan: ”Knappt sovit någonting”

avPetter J Larsson

NYHETER

MANCHESTER. Svenska Mirjana bor minuter från Manchester Arena där en självmordsbombare i måndags dödade 22 personer.

Hon har sett chocken efter skräcknatten påverka stadens unga.

– De flesta här mår inte bra alls, säger hon till Aftonbladet.

Foto: KRISTER HANSSON
Mirjana bor minuter från Manchester Arena där en självmordsbombare i måndags dödade 22 personer.

Mirjana Gavrilovic Nilsson, 24, från Malmö har bara sex dagar kvar på sin utbildning i kriminologi på University of Manchester. Men just nu är det svårt att koncentrera sig på den stora slutuppsatsen.

– Jag har knappt sovit någonting de senaste dagarna, berättar hon för Aftonbladet.

Mirjana bor fem minuter från Manchester Arena, där 22 personer mördades och över 200 personer skadades i en självmordsattack efter en konsert på måndagskvällen. Hon följde nyheterna i skräck och kom inte i säng förrän vid femtiden på tisdag morgon.

– Jag var hemma och såg först någon som skrev om en explosion vid arenan på Twitter. Sedan satt jag i en kvart och försökte få mer information om det innan jag såg det på nyheterna överallt, säger hon.

– Sedan ville man ju bara veta mer. Och Manchesterpolisen har varit jättebra på att uppdatera oss invånare på sin Twitter.

Inom kort hörde hon hur räddningstjänst och polis strömmade till arenan där Ariana Grande-konserten övergått i ett kaos.

– Det kom extremt mycket polisbilar och ambulanser på min gata och helikoptrar i luften. På måndagar brukar det vara helt dött här. Då blev jag väldigt orolig, säger Mirjana.

Erbjöd rum till drabbade

Precis som många andra Manchesterbor erbjöd hon via hashtaggen #roomsformanchester sin lägenhet till drabbade som inte hade någonstans att ta vägen. Därför ville hon inte gå och lägga sig för tidigt.

– Sedan försökte jag få tag på mina föräldrar så att de inte skulle vakna och vara oroliga.

Under sina tre år i Manchester har hon själv varit på Manchester Arena flera gånger - senast på Green Day i februari.

– Det gjorde att det kändes konstigt. Och ett av de filmklipp som visas på tv hela tiden filmades just där jag satt senast, säger hon.

– Det känns overkligt och oväntat, även om man kanske ändå varit beredd på att det skulle komma att hända här också. Och det var extra hemskt att det var en konsert med så många ungdomar. Det känns extra fegt.

De flesta av Mirjanas vänner har vuxit upp i Manchester och hon menar att de flesta unga här på något sätt känner någon som har drabbats.

– De flesta här mår inte bra alls. I morse så sa de ett namn på en kille som gått bort och min kompis sa att ”honom har jag pratat med någon gång, han varit jättetrevlig, det är så synd”, säger hon.

– Jag var precis och hälsade på några kompisar som jobbar på Starbucks här och de sa att de gråtit så mycket att de ibland fått gå in i ett annat rum för att inte göra det bland kunder, säger hon.

”Är fortfarande chockad”

Själv hade Mirjana tre vänner som var på konserten.

– Innan konserten hade de skrivit på Facebook att ”nu är det fest trots att vi har en massa prov” och sen uppdaterade de med att de var okej. De var tack och lov inte nära där det hände, men jag har snackat med en av dem och han är fortfarande chockad.

Även om Manchesterborna har försökt att återgå till sin vardag så känner Mirjana att någonting förändrats i stadens centrum. På tisdagskvällen meddelade premiärminister Theresa May att terrorhotnivån nu höjts till den högsta möjliga – ”kritisk”.

– Stämningen är trist. Det är oroligt och mycket poliser - speciellt nu efter att de höjt terrorberedskapen. Jag bor ju mitt i centrum och det är väldigt stor skillnad idag, säger hon.

Mirjana och ett hundratal andra studenter gick tillsammans till tisdagens minnesstund på Albert Square i centrala Manchester. Hon bar en skylt som hon skrivit ”vi är inte rädda” på.

– Det kändes rätt. Ceremonin var jättefin och jag gick dit för att visa att vi är inte rädda. Sådan skit ska inte få hända, säger hon.

Kommer fortsätta gå på konserter

Mirjana, som blir kvar i staden för att plugga en magisterkurs till hösten, kommer att fortsätta att gå på konserter på Manchester Arena och vägrar att vara rädd för att röra sig i folkmassor. Hon älskar sin nya hemstad - och är imponerad över hur Manchesterborna ställt upp för varandra efter tragedin.

– Det är fantastiskt hur hela samhället har kommit tillsammans från alla håll och kanter, säger hon.

– Det finns så extremt mycket hemlösa här och så som de också deltog i detta, att hjälpa skadade utanför arenan, är fantastiskt. Folk erbjöd sina rum och skänkte mat till räddningspersonalen. Det är mycket kärlek och man blir så rörd av hur snälla folk kan vara.

ARTIKELN HANDLAR OM