Olivias otäcka fynd vid vägkanten

Foto: Olivia Andrén
Älghuvudet låg i en sopsäck.
NYHETER

När Olivia Andrén och hennes pojkvän körde längs Kurravaara-vägen, gjorde de ett obehagligt fynd. I en parkeringsficka låg ett avkapat älghuvud, vilket Norrbottens-Kuriren var först med att berätta.

Det var i lördags som Olivia Andrén och hennes pojkvän hade varit och hälsat på hennes familj i Kurravaara utanför Kiruna som de upptäckte det avkapade älghuvudet i en parkeringsficka.

–  När vi åkte förbi det såg jag att det var någonting som fladdrade, så jag sa åt min sambo att det låg någonting i diket och att det såg ut som ett djur.

Paret vände om för att se vad det var.

– När vi kom närmare såg vi att det var ett avkapat älghuvud som låg inlindat i en plastpåse. Det var ett sådant obehag.

Olivia tog ett kort och publicerade det på Facebook.

– Vi undrade ju varför det låg där. Det ska ju inte ligga djurhuvuden i diket? Vi tänkte direkt att det rörde sig om tjuvjakt och det trodde många andra också. Men jag vet inte, det kanske är någon som haft det bara och slängt det där.

”Det har legat där länge”

Ola Folkebrand, förundersökningsledare vid polisen, säger till Norrbottens-Kuriren att det har kommit in en anmälan.

– Det finns inga spår så vi kan bara spekulera i vad som har hänt. Huvudet har kraftig förruttnelse, så det har legat där ganska länge. Det är svårt att veta när det är skjutet. Det enda man kan utgå ifrån är att det är något slags jaktbrott men vi vet inte hur länge det har legat där, säger han och fortsätter:

– Om djuret är skjutet utanför jakttid kan det röra sig om grovt jaktbrott vilket har en straffskala på mellan sex månaders fängelse och fyra år. Men får vi inte in någon information kommer vi att lägga ner ärendet.