Sköterska misstänks ha vaccinerat flera tusen barn på låtsas

Foto: TT
Barnet på bilden har inget med texten att göra.

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Efter ett stort mässlingsutbrott i Italien misstänks en sjuksköterska ha vaccinerat tusentals barn – på låtsas.

– Jag tror vår internutredning kommer leda till att sjuksköterskan får sparken, säger sjukvårdschefen Francesco Benazzi, uppger SVT.

Italien har drabbats av ett stort utbrott av mässling. Närmare 2 000 fall har rapporterats sedan början av året – att jämföra med 840 fall under hela 2016.

Enligt italienska hälsodepartementet är 88 procent av de som drabbats inte vaccinerade. Den alarmerande siffran framkommer samtidigt som en sjuksköterska i norra Italien misstänks ha låtsasvaccinerat omkring 20 000 barn. Det ska enligt SVT ha gällt allt från stelkramp och polio till mässling och HPV.

– Jag ber om ursäkt till föräldrarna och familjerna, säger sjukvårdschefen Francesco Benazzi enligt SVT.

Nekar till anklagelser

Kollegor till sjuksköterskan fattade misstankar och slog larm sedan de noterat att inga barn grät under vaccineringen. De ska senare även ha hittat spår av vaccinen i en papperskorg, och i veckan testades ett hundratal patienter som ”vaccinerats” av sjuksköterskan. Resultaten tyder på att misstankarna är korrekta.

Sjuksköterskan själv nekar till alla anklagelser. Enligt den misstänkte ska anledningen till att barnen visat sig vara oskyddade bero på att vaccinerna förvarats i fel temperatur. Benazzi tror dock att det rör sig om misstro mot vacciner.

– Jag tror att vår internutredning kommer leda till att sjuksköterskan får sparken, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vaccin

Mässling

Italien