Borgmästaren: Ställ in besöket, Trump

Boris Johnson: Trump är välkommen

Trump är inte välkommen till Storbritannien.

Nu hårdnar ordkriget mellan USA:s president Donald Trump och Londons borgmästare Sadiq Khan.

– Jag tycker inte vi ska rulla ut röda mattan för USA:s president med tanke på att hans politik går emot allt vi står för, säger Khan enligt CNN.

Samtidigt säger utrikesministern Boris Johnson till BBC att Khan gjorde helt rätt som markerade, men att Trump ändå är välkommen.

Det infekterade bråket mellan Khan och Trump startade redan i januari när Khan för första gången tyckte att Trump skulle ställa in sitt planerade besök efter att presidenten försökt införa ett reseförbud för personer från ett antal muslimska länder. Khan kallade presidentens utspel för ”grymt och skamligt”.

De senaste dagarna har ordkriget eskalerat.

I söndags gick Trump ut på Twitter och kritiserade borgmästaren för att han försäkrat Londonborna om att det inte finns ”något anledning att vara orolig” efter lördagens terrorattack. Trump nämnde dock inget om bakgrunden till Khans kommentar. Borgmästaren refererade nämligen till den extra polisiära närvaron som råder i London för att skydda folket, skriver brittiska Metro.

Trump: Patetiskt av Khan

Khan avböjde att svara direkt på Trumps angrepp och gav i stället ett uttalande via en talesperson som hävdade att Trump var ”dåligt informerad” och sa att borgmästaren var ”för upptagen” för att ta sig tid med presidenten.

I går fortsatte Trump kritisera Londons borgmästare –även denna gång via Twitter:

– Patetisk ursäkt av Londons borgmästare Sadiq Khan som var tvungen att tänka fort på sitt ”ingen anledning att vara orolig”-uttalande. Massmedia jobbar hårt för att sälja in det!, skriver presidenten.

Khan: Många saker Trump har fel om

Nu säger alltså Sadiq Khan än en gång att Trump borde ställa in sitt besök i Storbritannien.

– Jag tycker inte att vi ska rulla ut röda mattan för USA:s president med tanke på att hans politik går emot allt vi står för, säger Khan.

– När du har ett speciellt förhållande till någon så är det inte annorlunda mot att ha en nära vän. Du står vid deras sida i motgång men du säger till när de har fel. Och det är många saker Donald Trump har fel om.

Premiärminister Theresa May rycker ut i borgmästarens försvar.

– Jag tycker att Sadiq Khan gör ett bra jobb och att det är fel att säga något annat – han gör ett bra jobb, säger May.

– Jag har varit mycket tydlig, jag har gärna talat om när jag tycker att president Trump har fel – att ha tagit USA ur klimatavtalet.

Johnson: Trump är välkommen

Samtidigt säger utrikesministern Boris Johnson till BBC att Khan gjorde helt rätt när han markerade mot Trump, men att han inte ser någon anledning till varför man skulle sätta stopp för presidenten statsbesök.

Något som Liberaldemokraternas ledare Tim Farron inte håller med om.

”Han är en skam för Amerika. Theresa May måste dra tillbaka statsbesöket. Det här är en man som förolämpar våra nationella värderingar vid en tidpunkt för själviakttagelse och sorg” skriver Farron på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE