Mordet på Kim Wall

Peter Madsen omhäktas – misstankarna har inte försvagats

Av: 

Susanna Nygren

Emma Lindström

NYHETER

På tisdagen omhäktades Peter Madsen – misstänkt för mord på journalisten Kim Wall.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen berättade om fynd man gjort i Madsens dator. Materialet ska bland annat visat tortyr och ”äkta kvinnomord”.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den 21 augusti flöt en stympad kvinnokropp in till strandpromenaden utanför ön Amager, Köpenhamn.

Det visade sig vara den försvunna journalisten Kim Wall. Kim Wall skulle skriva ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen och försvann den 10 augusti i samband med en tur i hans ubåt.

Idag ställdes Peter Madsen inför rätta i en ny häktningsförhandling. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen har aviserat att han kommer lägga fram nya bevis mot Peter Madsen.

– Jag har nytt material som jag anser stärker fallet, sa Jakob Buch-Jepsen, specialåklagare Köpenhamns Byret till Aftonbladet, före förhandlingarna.

’Var en olycka’

Madsen själv kräver att bli frisläppt.

Han hävdar att Kim Wall dog i en olycka på ubåten – hon ska ha fått fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Efter det drabbades Peter Madsen av självmordstankar och beslutade sig för att begrava Kim Wall till havs. 

Det är lögn, menar specialåklagare Jakob Buch-Jepsen. Hans och polisens teori är att Peter Madsen mördade Kim Wall och sedan styckade hennes kropp för att röja undan bevis. 

Polisen har nu den slutgiltiga obduktionsrapporten. Det säger Jakob Buch-Jepsen till tidningen Berlingske. Det innebär att man är närmare ett svar på hur Kim Wall dog.

Fortsätter neka

Vid omhäktningen säger Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark att Madsen fortsätter att neka till brott.

Hald Engmark och Peter Madsen deltog via länk. Den misstänkte var klädd i en grön jacka hade på sig mörka glasögon.

Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen tog upp skador som man hittat på Kim Walls kropp, så som stick på bröstkrogen som ska ha uppstått innan dödens inträde. Peter Madsen ska också haft hudavskrapningar från Kim Wall på händerna, i ansiktet och i nacken, enligt Buch-Jepsen.

Han gick igenom vad som hittats i datorn.

– I datorn har vi hittat en länk till en hårddisk. Hårddisken har vi sedan hittat i Peter Madsens verkstad. I hårddisken finns filmer med flera klipp av BDSM, tortyr och mord. Det ska röra sig om filmer med äkta mord på kvinnor. Bland annat med halshuggning och hängning, säger Buch-Jepsen.

Madsens bortförklaring

Försvaret menar att åklagaren bortser från viktiga punkter och att man inte kan bevisa att skadorna på kroppen inte kommer från ett fall.

– Datorn är inte enbart min egendom. Utan även andra människor har haft tillgång till den, säger Peter Madsen.

– Jag vill gärna precisera att datorn som ni har tagit om hand inte är min. Vi har bland annat haft en praktikant inneboende.

Domaren slår fast att misstanken mot Peter Madsen inte har försvagats. Den misstänkte omhäktas, fortsatt misstänkt för mord, till och med 31 oktober.

Kanske vill medverka

Under den förra omhäktningen krävde Jakob Buch-Jepsen att Peter Madsen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det motsatte han sig. Då beslutade rätten att han ska bli tvångsinlagd på klinik så att undersökningen kan genomföras. Men Madsen har ändrat sig.

– För tio dagar sedan sa hans försvarsadvokat att han vill medverka till sinnesundersökningen. Det innebär att undersökningen kommer ske ambulerande och att Peter Madsen kommer köras till kliniken ett antal gånger, säger Jakob Buch-Jepsen till Aftonbladet och fortsätter:

– Det kan vara så att han föredrar att inte vara inlåst på rättspsykiatrisk klinik. Det kan också vara så att man vill medverka för att det ska gå snabbare. 

Resultat vid årsskiftet

Den rättspsykiatriska undersökningen kommer påbörjas inom kort. Jakob Buch-Jepsen spår att den kommer vara klar inom ett par månader.

– Jag tror att ett resultat kan vara klart runt årsskiftet. 

Aftonbladet har sökt Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark. Hon har uppgett till Ekstrabladet att hennes klient motsätter sig häktning. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Kim Wall

LÄS VIDARE

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord på Kim Wall

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Kim Wall

Peter Madsen

Kim Wall