Maltas regering ansvarig för mord på journalist

Av:  TT

Journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb 2017. Arkivbild.
Journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb 2017. Arkivbild.

Maltas regering har skuld i journalisten Daphne Caruana Galizias död. En statlig utredning har kommit fram till att man borde ha insett att reporterns liv var i fara, skriver BBC.

Daphne Caruana Galizia omkom när hennes bil sprängdes den 16 oktober 2017. I december samma år åtalades tre personer för mordet. I yrket som reporter granskade Caruana Galizia korruptionen i landet och var Maltas mest profilerade grävande journalist.

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia gav svallvågor i alla delar av den lilla önationen i Medelhavet. Flera högt uppsatta affärsledare och politiker har tvingats avgå eller lämnat offentligheten efter mordet.

Landets dåvarande premiärminister Joseph Muscat avgick i december 2019 efter stora protester. Innan dess godkände han att en fristående utredning tillsattes och under de senaste två åren har många vittnen förhörts, bland dem polisutredare, politiker och andra journalister.

I en 437 sidor lång rapport har utredningen kommit fram till att regeringen” skapat ett klimat där högt uppsatta personer kunnat begå brott utan att straffas”. Det finns också olämpligt nära relationer mellan storföretag och regeringen i landet.

Kommissionen har letts av tre domare, som genomfört den statliga utredningen. Resultatet presenterades under torsdagen med slutsatsen att regeringen kände till hoten mot Caruana Galizias liv, utan att vidta nödvändiga åtgärder.

Publisert: