Nyheter

Smittan ökar – Sydney förlänger nedstängning

Av: 

TT

NYHETER

Lockdown i ytterligare fyra veckor väntar invånarna i Australiens största stad Sydney, där ett utbrott av deltavarianten har fått fäste den senaste månaden.

Femmiljonersstadens invånare har levt under tuffa restriktioner sedan i slutet av juni, men trots stängda skolor och restauranger, hemarbete och förbud mot folksamlingar har antalet smittade inte sjunkit.

Nu väntar hårdare polisinsatser för att få folk att följa restriktionerna och människor uppmanas att rapportera de som bryter mot reglerna till myndigheterna. Invånarna får endast röra sig utomhus för att göra nödvändiga ärenden och motionera, och får inte röra sig längre bort än tio kilometer från hemmet.

– Folk måste verkligen göra det rätta hela tiden. Släpp inte garden, säger New South Wales delstatsledare Gladys Berejiklian på sin dagliga presskonferens.

Ökad smitta

Den senaste dygnssiffran över antalet smittade ligger på 177, ännu ett dygnsrekord under det senaste utbrottet. Främst är det i Sydneys västra delar som viruset sprids.

– Ni ska veta att jag är lika uppriven som ni, men vi har inte lyckats få ner antalet fall dit vi vill, förklarar Gladys Berejiklian.

Australien har haft nolltolerans mot coronaviruset under pandemin, där minsta smitta i samhället har lett till lokala och korta lockdowns och där gränserna mot omvärlden hålls stängda. Under större delen av pandemin har landet lyckats hålla viruset borta, men den pågående smittspridningen är den svåraste i Sydneys storstadsområde sedan pandemins första månader.

Få vaccinerade

Med bara drygt 13 procent av befolkningen vaccinerade riskerar den pågående nedstängningen i Sydneyområdet att bli långvarig.

I delstaterna Victoria och South Australia är situationen den motsatta. Där vaknade invånarna upp på onsdagen till hävda restriktioner, sedan antalet smittade tryckts tillbaka. För Australiens näst största stad Melbourne, var den senaste nedstängningen den femte sedan pandemins början.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert: