Krav på vaccinering införs i delar av USA

Av:  TT-AFP-Reuters

Systrarna Guadalupe Flores, 15 (höger) och Estela Flores, 13 får Pfizers-Biontechs vaccin i Los Angeles, Kalifornien.
Systrarna Guadalupe Flores, 15 (höger) och Estela Flores, 13 får Pfizers-Biontechs vaccin i Los Angeles, Kalifornien.

För att stävja ökningen av antalet covidfall och bekämpa den mycket smittsamma deltavarianten inför den amerikanska delstaten Kalifornien och staden New York vaccinationskrav för sina anställda.

Trots att en stor andel av den amerikanska befolkningen har vaccinerats mot covid-19 ökar antalet smittade i landet på grund av deltavarianten. För att öka vaccinationsgraden börjar nu tvångsmedel tas till på flera håll.

Staden New Yorks över 300 000 anställda har fram till den 13 september på sig att vaccineras för att slippa veckovisa covidtester, meddelar borgmästare Bill De Blasio. Kravet berör yrkesgrupper som lärare, poliser och brandmän. New York har redan infört ett vaccinationskrav för sjukvårdspersonal, som börjar gälla från och med måndag.

Myndigheter driver på

Även Kaliforniens guvernör Gavin Newsom beordrar delstatens 246 000 anställda att börja vaccinera sig från och med måndag, annars väntar veckovisa covidtester också för dem.

– Vi befinner oss vid en punkt i pandemin där en enskild individs val att inte vaccinera sig påverkar oss andra, säger Newsom på en presskonferens.

Både federala, delstatliga och lokala myndigheter i USA driver på för att få folk att vaccinera sig – även republikanska ledare, som tidigare har varit motvilliga till att uppmuntra vaccination.

”I och med att covid-19-fallen ökar i alla 50 delstater, vill jag uppmuntra alla invånare i Georgia att prata med sin läkare och ta vaccinet,” skriver Georgias republikanske guvernör Brian Kemp på Twitter.

49 procent fullvaccinerade

Först ut bland USA:s federala myndigheter att införa krav på vaccin är Department of Veterans Affairs, som bland annat förser krigsveteraner med hälso- och sjukvård. Under måndagen fick myndighetens vårdanställda som ännu inte är vaccinerade – 115 000 personer – åtta veckor på sig att ta sprutorna, enligt The Military Times.

Runt 49 procent av USA:s totala befolkning är fullt vaccinerade, vilket är en bra bit under vaccinationsgraden 85–90 procent, som experter bedömer behövs för att stoppa smittspridningen.

Omkring 52 000 människor smittas av covid-19 dagligen, enligt sajten Covid Act Now. Särskilt utsatta är delstater där vaccinationsgraden är lägre, som Arkansas, Florida, Louisiana och Missouri.

Publisert: