Småbarnsmamman Gunhild skulle bara panta burkar – blev plötsligt miljonär

NYHETER

Småbarnsmamman Gunhild Lygre skänkte pengar till Röda korset när hon pantade burkar. Då blev hon plötsligt miljonär.

– Nu kan vi flytta från föräldrarnas källare, säger Lygre.

Ibland kan goda gärningar verkligen förändra livet – för både en själv och andra. Efter att Gunhild Lygre plockat upp 2-årige sonen på förskolan stannade hon på mataffären för att handla och panta burkar.

Men i samma stund som hon tryckte på knappen som skänker pantsumman till Röda korset så hände något oväntat. Det började plötsligt tjuta i systemet och personalen kom fram till Gunhild och gratulerade.

En initiativ från Röda korset

Det visade sig att hon blivit ”pantmiljonär”. I Norge har Röda korset sedan länge haft en slumpmässigt utvald storvinst till någon som väljer att skänka sina pantpengar till välgörenhet.

Den här gången blev det Gunhild som vann en miljon norska kronor. Småbarnsmamman som är arbetssökande och för närvarande bor i sina föräldrars källare är fortfarande chockad av händelsen.

– Ja, nu får vi väl i alla fall bostadslån. Vi har inte haft råd att bli månadsgivare till Röda korset så vi trycker alltid på knappen. På det viset skänker vi i alla fall något om vi inte vinner, säger hon till norska TV2.

Har funnits i Norge sedan 2008

Gunhild är miljoner nummer 49 sedan Röda korset startade initiativet år 2008. Lotteriet har varit en succé för välgörenhetsorganisationen eftersom fler norskar nu skänker sina pantpengar. Enligt TV2 har Röda korset tjänat 185 miljoner kronor på ”Pantelotteriet”.

– Vi sätter stort värde på alla som trycker på Röda korset-knappen. Pengarna vi får in betyder otroligt mycket för vårt humanitära arbete. Medlen gör att vi kan hjälpa ännu fler som behöver det, både i Norge och i utlandet, säger presidenten Sven Mollekleiv till TV2.

Foto: Spar
Gunhild och 2-årige sonen precis efter storvinsten.
ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark