”Ska berätta morfars historia”

Ett ögonblick

Jacob Mühlrad får Bindefeldstiftelsens stipendium på 300 000 kronor. Han tänker skapa ett verk åt Sveriges Radiokör som ska handla om morfadern som överlevde Förintelsen.
Jacob Mühlrad får Bindefeldstiftelsens stipendium på 300 000 kronor. Han tänker skapa ett verk åt Sveriges Radiokör som ska handla om morfadern som överlevde Förintelsen.

... Jacob Mühlrad, 25

som i dag får Bindefeld- stiftelsens stipendium till minne av Förintelsen.

Pengarna ska stödja personer som vill sprida kunskap om folkmordets fasor. Hur gör du det?

– Jag är kompositör så jag ska använda de 300 000 kronor jag får till att skapa ett verk åt Sveriges Radiokör som berättar min morfars historia. Det ska bli en imaginär dialog mellan mig och min morfar där jag ställer alla de frågor jag inte fick svar på innan han dog.

Vilken fråga hade du helst fått svar på?

– Första frågan i kör- verket: Vad har du varit med om? Det undrar jag så innerligt, att få höra honom berätta om ett av de största brotten i mänsklighetens historia. Han var den ende överlevande i sin familj. Före kriget hade han en fru och fem barn.

Det måste vara jobbigt att skriva?

– Ja, det är emotionellt, så otroligt personligt. Jag vill ju att det ska beröra. Jag börjar med ett citat från Nobelpristagaren Elie Wiesel, som satt i samma förintelseläger, Bergen Belsen, som min morfar. Alla svar är sedan min morfars egna ord, tagna från de vittnesmål han lämnade när kriget var över. De skulle säkert räcka till 48 timmar, så det stora problemet har varit att välja ut vilka delar jag ska behålla. Det ska ju bara bli runt 20 minuter...

När får vi höra resultatet?

– Jag räknar med att det tar ett halvår att skriva, så i höst den 14 oktober blir det världspremiär på Berwaldhallen i Stockholm.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att mänskligheten tar lärdom av Förintelsen. Då dog de inte förgäves.


NAMN: Jacob Mühlrad. ÅLDER: 25. FAMILJ: Mamma, pappa, syster och svåger. BOR: Enrumslägenhet på Östermalm. YRKE: Kompositör och student på Kungliga musikhögskolan. ÅRSINKOMST: Cirka 300 000 kronor i stipendier.

Publisert: