Tonåring misstänkt mördad: ”Han kom aldrig fram till skolan”

avEric Tagesson, Niklas Eriksson, Oskar Forsberg, Victor Stenquist

1 av 7

GÄVLE/STOCKHOLM. Klockan 09.03 larmades polisen till ett villa- och radhusområde i Gävle.

På en cykelväg hittades en livlös och blodig tonåring – mördad.

– Han kom aldrig fram till skolan, säger en anhörig.

Sent på torsdagskvällen anhölls en man, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Vet du mer? Kontakta oss!

På torsdagsmorgonen larmades polisen om att en pojke hittats blodig på den cykelväg som slingrar sig genom villa- och radhusområdena bara några hundra meter från Ulvsäterskolan.

En förbipasserande ska enligt polisen ha slagit larm efter att ha hittat tonåringen livlös. När ambulanspersonal kom till platsen kort efter klockan nio dödförklarades han.

Knappt en timme senare inleddes en mördarjakt sedan polisens tekniker undersökt brottsplatsen och konstaterat att den unge mannen bragts om livet.

”Skador man inte åstadkommer själv”

Hur han mördats gick polisen under torsdagen inte in på.

– Det är skador som man inte åstadkommer själv, säger Mikael Hedström vid Gävlepolisen.

Knappt en timme efter det första larmet om att en livlös pojke hittats klassade polisen ärendet som särskild händelse. Mellan radhusen spändes avspärrningsband upp och ett stort område kring fyndplatsen finkammades av tekniker och hundpatruller.

På torsdagskvällen var en polispatrull tillbaka i bostadsområdet i Sätra en bit från brottsplatsen för att meddela pojkens familj om vad som hänt, berättar en anhörig.

Pojken ska enligt Aftonbladets uppgifter ha varit på väg till skolan när han blev attackerad.

– Han kom aldrig fram, säger den anhörige.

– Det som har hänt önskar jag inte att någon människa behöver gå igenom, han var världens snällaste pojke.

Den anhörige beskriver pojken som en vanlig tonårskille med stora drömmar som alltid ville göra rätt för sig.

– Han kämpade så hårt och ville alla väl, det går inte att förstå det här som har hänt. Han var verkligen världens snällaste.

Man anhållen på sannolika skäl

Sent på torsdagskvällen anhölls en misstänkt gärningsman.

– En person greps i eftermiddags klockan 17.20, hördes under kvällen och anhölls klockan 21.55. Och han är på sannolika skäl misstänkt för mord, säger Annika Collin på åklagarmyndighetens presstjänst.

I nuläget vill polisen och åklagarmyndigheten inte gå ut med vem den misstänkte är eller hur han ställer sig till anklagelsen.

– Utan det som åklagaren väljer att gå ut med är det som jag har sagt. Vi har inga ytterligare upplysningar på grund av förundersökningssekretessen. Vi är i ett inledande skede än så länge, säger Annika Collin.

En person har tidigare varit anhållen i sin frånvaro.

– Den personen greps och hördes, men släpptes direkt och är inte längre misstänkt, säger Annika Collin.

Enligt uppgift till Aftonbladet har flera personer som polisen ”misstänker kan ha upplysningar i ärendet” också kallats till förhör.

Under eftermiddagen genomfördes också ett antal husrannsakningar i ärendet, uppger polisen.

En knapp kilometer från platsen där den unge mannen hittades har polisen brutit sig in i en bostad. Sent på torsdagskvällen arbetade tekniker på adressen och lämnade med ett flertal stora påsar med beslagtagna föremål.

Vittnen har berättar för Gefle Dagblad att det ska ha varit blodspår som ledde polisen till bostaden.

Polisen gick tidigt ut och bad allmänheten om hjälp och efterlyste alla iakttagelser från området. På vardagsmorgnar brukar det vara mycket folk i rörelse vid brottsplatsen.

– Det är alltid mycket folk på cykelvägen vid den tiden, barn som är på väg till skolan och folk cyklar till jobbet, säger en man boende i området.

Under torsdagen sattes också flera avspärrningar upp i området efter att polisens tekniker gjort fler blodfynd.

– Vi har blodspår på flera platser och det ska undersökas om det är från gärningsmannen eller offret. Det är ett pussel som ska läggas nu och det arbetar vi för fullt med, säger Mikael Hedström.

ARTIKELN HANDLAR OM