Trots läkarbristen – barnläkaren Walaa får inte arbeta

Foto: Faksimil / SVT
Trots elva års utbildning är Walaa inte kvalificerad för att arbeta i Sverige.
NYHETER

I tre år har Walaa kämpat för att få svensk läkarlegitimation – men trots sju års erfarenhet av jobb som barnläkare får hon inte arbeta med det hon är utbildad för.

– Det är ett stort slöseri för Sverige, säger Walaa till SVT Jönköping.

Det har gått tre år sedan Walaa Mahmoud, 36, kom från Syrien till Tranås. Då hade hon sju års färsk erfarenhet av arbete som barnläkare i Aleppo i ryggsäcken, och fick sätta sig i skolbänken för att skaffa sig svensk läkarlegitimation.

Idag gör hon praktik på kardiologmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Hon trivs bra där, men det hon mest av allt ser framemot är att få jobba med det hon faktiskt är utbildad för att jobba med.

För SVT Jönköping beskriver hon hur hon idag mest står och tittar på medan kollegorna får göra jobbet.

– Vi är här och kan hjälpa men socialstyrelsen kräver för mycket för att bli läkare här, säger Walaa.

”Stort slöseri”

För att Walaa ska kunna få svensk läkarlegitimation måste hon bland annat genomgå en ett kunskapsprov, vilket hon beskriver som alldeles för svårt. Hon berättar att när hon gjorde provet var det endast fem av 60 utländska läkare som klarade av det med ett godkänt betyg.

Hon har en specialistutbildning till barnläkare, och har totalt studerat i elva år. De kompetenser hon samlat på sig anser hon blir bortslösade här i Sverige.

– Mina kollegor flyttar till andra länder som exempelvis Tyskland för där är det lättare att få jobb. Det är ett stort slöseri för Sverige, säger Walaa.

Två chanser kvar

I Sverige råder brist på framförallt specialistläkare sedan länge. Men Åsa Wennberg, jurist på Socialstyrelsen, förklarar för SVT Jönköping att provet ska motsvara en läkarexamen, och att vissa därför varit oroliga för att det inte varit tillräckligt hårt.

Walla Mahmoud har två chanser till kvar att klara av kunskapsprovet. Annars blir hon utan läkarlegitimation. Hon är livrädd för att misslyckas.

– Jag vill inte tänka på det. Det är katastrof för mig. Jag kan inget annat än läkaryrket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tranås

Syrien