Nordkorea har avfyrat ny testmissil

NYHETER

Nordkorea har genomfört ett nytt missiltest, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Vid midnatt svensk tid avfyrade diktaturen en oidentifierad typ av robot – trots de senaste varningarna från amerikanskt håll.

– Fullständigt oacceptabelt, säger Japans premiärminister Shinzo Abe på en blixtinkallad presskonferens med Donald Trump.

Foto: Wong Maye-E /TT
Nordkoreas kedare Kim Jong-Un.

Missiluppskjutningen ska ha skett några minuter före midnatt natten till söndag, svensk tid. Den ska ha riktats ut mot Japanska havet, men robotens bana är i nuläget okänd, enligt Yonhap.

Enligt den sydkoreanska militärens första efterforskningar rör det sig inte om en långdistansmissil. Denna uppges ha flugit en sträcka på ungefär 50 mil.

”Sydkorea och USA utför noggrann analys av ytterligare information”, meddelar militären.

Trump och Abe ute direkt

Nordkorea har under det senaste året genomfört en rad kärnvapentester, skriver BBC. I sitt nyårstal uppgav Kim Jong-Un att landet var nära att genomföra ett test av en långdistansrobot som ska kunna ha kapacitet för att bära kärnvapen från en kontinent till en annan.

Bara ett par timmar efter testet kallade USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe till presskonferens.

– Nordkoreas senaste missiltest är fullständigt oacceptabelt, säger Abe, och Trump håller med:

– USA står bakom Japan, sin goda allierade, till hundra procent.

Första efter Trumps tillträde

Söndagens uppskjutning är den första som Nordkorea gör sedan Donald Trump tillträdde som amerikansk president. För ungefär en vecka sedan varnade USA:s nye försvarsminister James ”Mad dog” Mattis för att Nordkorea skulle mötas av ett ”överväldigande svar” om de skulle få för sig att använda ett kärnvapen.

Testet sker också samtidigt som Donald Trump tar emot Japans premiärminister Shinzo Abe i USA. Japan har täta förbindelser med Nato, även om de inte är medlemmar, och Abe och Trump säger sig vara överens om att de säkerhetspolitiska förbindelserna ska stärkas ytterligare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Robotar