USA stoppar all mathjälp till Etiopien

TT

Publicerad 2023-06-08

20 miljoner etiopier är i behov av bistånd med anledning av torka och konflikter i landet. Arkivbild.

USA:s biståndsorgan Usaid har stoppat all mathjälp till Etiopien, efter att en intern utredning visat att livsmedelsbistånd avsett för miljoner hungriga människor har förskingrats i ”utbredd” skala.

Det framgår inte vilka som ligger bakom stölderna, men när byråchefen Samantha Power i våras informerade senatens utrikeskommitté om de första upptäckterna av stora stölder av livsmedelsbistånd i Tigray-regionen i norra Etiopien, sade hon att stölderna verkar ”involvera samverkan mellan parter på båda sidorna” i regeringskonflikten med rebeller.

Hon var också kritisk till att de ”utbredda och samordnade” biståndsstölderna inte hade upptäckts snabbare och kallade det ”ett systemfel”.

USA är den största enskilda givaren till Etiopien och gav ifjol 1,8 miljarder dollar i humanitärt bistånd, inklusive mathjälp, till landet. Sammanlagt är 20 miljoner av Etiopiens cirka 120 miljoner invånare i behov av bistånd med anledning av torka och konflikter.

För drygt en månad sedan beslutade FN:s livsmedelsprogram WFP att stoppa försändelser med mat till den konflikthärjade Tigray-regionen i Etiopien efter larm om förskingring av mat.