Lavrov till attack mot väst för Ukrainastöd

TT-AFP

Publicerad 2023-07-14

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under utrikesministermötet i Jakarta på fredagen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gick till hårda angrepp mot västländer under ett möte med utrikesministrar i Jakarta på fredagen.

EU:s utrikeschef Josep Borrell berättar för journalister efter mötet att han hade förklarat för den ryske utrikesministern varför EU stödjer Ukraina och bett Ryssland att dra tillbaka sina styrkor och avsluta kriget.

– Lavrov svarade mig mycket aggressivt, och klargjorde sin ståndpunkt, att allt är en ”västkonspiration” och att kriget kommer att fortsätta, säger Borrell.

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken kommenterade Lavrov efter mötet. Lavrovs deltagande var varken konstruktivt eller produktivt, i stället presenterade han en totalt negativ agenda, kommenterade Blinken,

Lavrov gjorde sina uttalanden under ett utrikesministermöte med Aseanländerna, där även USA, Kina och Japan deltog.

Den ryske utrikesministern har rest flitigt och deltagit i ett antal internationella forum för att framföra Rysslands ståndpunkter, samtidigt som Ryssland under Ukrainakriget blivit allt mer isolerat på den internationella scenen.

På fredagen, i ett twitterinlägg från den ryska ambassaden i Storbritannien, säger Lavrov att ”USA och dess Natosatelliter skapar risk för en direkt väpnad konflikt med Ryssland, vilket skulle få katastrofala konsekvenser”.