Ramaphosa: "Krigsförklaring" att gripa Putin

TT-AFP

Uppdaterad 2023-07-19 | Publicerad 2023-07-18

Rysslands president Vladimir Putin (till höger) skakar hand med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i samband med att en delegation afrikanska ledare besökte Ryssland i juni i år. Arkivbild.

Ett gripande av president Vladimir Putin skulle innebära en krigsförklaring mot Ryssland, konstaterar Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i ett domstolsdokument som offentliggjordes på tisdagen.

Ramaphosa har nu vädjat om att få slippa gripa Putin.

Den ryske presidenten är inbjuden till de så kallade Bricsländernas toppmöte som Sydafrika är värd för i augusti. Och i Sydafrika är våndan nu stor hur man ska agera om den ryske ledaren kommer till landet under mötet.

Sydafrika är ett av de länder som anslutit sig till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och tidigare i år efterlyste domstolen Putin och utfärdade en arresteringsorder mot den ryske presidenten för brott under anfallskriget mot Ukraina. Det innebär att Sydafrika genom sin anslutning till ICC förbundit sig att gripa Putin när – och om – han sätter sin fot på sydafrikansk mark.

Cyril Ramaphosa har nu vänt sig till ICC och vädjat om att få slippa gripa Putin om han kommer till landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida.

Det sydafrikanska dilemmat pågår samtidigt i en nationell domstol eftersom det ledande oppositionspartiet, Demokratiska alliansen (DA), försöker tvinga regeringen att gripa den ryske presidenten och överlämna honom till ICC om han kommer till Sydafrika.

Men Ramaphosa svarar att det vore ”oansvarigt” och att det skulle sätta den nationella säkerheten på spel.

”Ryssland har gjort det klart att arrestera landets sittande president skulle vara en krigsförklaring”, konstaterar Ramaphosa.

Brics är förkortningen för det samarbetsorgan som fem av världens största och mest växande ekonomier ingår i: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

ANNONS