Taxichaufför åtalas – smugglade dödlig drog

Publicerad 2024-02-16

I taxiskylten gömdes flera burkar fyllda med Metonitazen.

Drogen som är 100–200 gånger starkare än morfin smugglas in i falska läkemedelsförpackningar.

Nu åtalas en taxichaufför efter ha haft hela bagageluckan full.

– Det är ett väldigt sällsynt fall, säger Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning.

Den syntetiska drogen Metonitazen är besläktat med morfin och heroin, men långt mycket starkare än så. Några milligram kan räcka för dödlig dos.

Drogen upptäcktes första gången av den svenska tullen 2019. Sedan dess har ett antal fynd gjorts. Det mest anmärkningsvärda gjordes den 15 i november i fjol.

En polsk taxi rullade då av färjan i Karlskrona. Tullpersonalen blev misstänksam då de upplevde taxichauffören för stressad och förvirrad. Efter en kontroll hittades en blandning av narkotika i bilen. Kokain, det lugnande preparatet Xanax och 200 LSD-trippar.

Men det mest anmärkningsvärda fyndet var 28 falska medicinburkar proppade med Metonitazin.

– De här burkana ligger inskruvade i hålrummet i en taxiskylt i bagageluckan. De var märkta med Oxycontin, säger Erik Friberg.

I de 28 falska burkarna finns totalt 103 tabletter.

Tullen varnar

Fynden beslagtogs och nu åtalas taxichauffören för grov narkotikasmuggling. Han har erkänt och berättat att syftet var att sälja preparatet för att tjäna extra pengar.

Han själv menar dock att han inte visste att det var den mycket potenta drogen Metonitazin om som fanns i de falska Oxycontinburkarna.

Han säger i förhör att han beställde kopior av det olagliga preparatet Oxycontin för att det var billigare.

Hans berättelse låter trolig, enligt Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning. Och det gör det hela ännu värre, säger han.

– Det finns en stor risk när det är så potenta medel. Oxycontin är också illegalt, men inte livsfarligt med en tablett, säger Erik Friberg.

Han vill sträcka en varningens finger för tabletter i allmänhet och Metonitazin i synnerhet. Man ska inte stoppa i sig preparat när man inte vet vad konsekvenserna kan bli betonar, betonar Friberg.

– Farligheten ligger i att bruka tabletter som man inte vet vad det är. Var noga med vad ni stoppar i er. Vissa av dessa tabletter är livsfarliga, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln