Migranter körs bort – till demokrater

Republikanska guvernörernas nya taktik

Publicerad 2022-09-15

Två flygplan med migranter har flugits till en semesterö i Massachusetts och två busslaster med migranter har lämnats i närheten av vicepresident Kamala Harris bostad.

Transporterna beskrivs som en del av en ny taktik där republikanska guvernörer skickar migranter från sina delstater till mer liberala områden.

Följ ämnen
USA

Under torsdagen stannade två bussar i närheten av den amerikanska vicepresident Kamala Harris bostad i Washington. De båda bussarna var fyllda med migranter, som bussats från gränsen mellan USA och Mexiko och helt sonika dumpades i Harris bostadsområde.

På Twitter skriver Texasguvernören Greg Abbott att det är han ligger bakom det hela.

”Vi skickar migranter till hennes bakgård för att uppmana Bidenadministrationen att göra sitt jobb och säkra gränsen”, skriver Abbott.

Migranter som flugits från Florida samlas utanför en kyrka på semesterön Martha's Vineyard.

Redan i april började Greg Abbott skicka iväg tusentals människor med buss, från sin egen delstat till demokratiskt styrda städer som Washington, New York och Chicago.

Arizonas guvernör Doug Ducey började med en liknande strategi i maj och skickar sedan dess migranter från Arizona till Washington.

Syftet ska vara att uppmärksamma migrationsfrågan i USA, som Republikanerna menar att Demokraterna och president Joe Biden misskött, inför de amerikanska mellanårsvalen i november.

Nationella presidenten för League of United Latin American Citizens, Domingo Garcia, är en av de som upprörts av de republikanska guvernörernas tilltag. Här talar han till media efter att två busslaster migranter släppts av nära vicepresident Kamala Harris hem i ett bostadsområdet i Washington.

Eskalerar: Florida först med flygplan

Även Floridas guvernör Ron DeSantis har hakat på denna nya republikanska taktik. Hanhar skickat två flygplan med migranter från Florida till ön Martha's Vineyard i Massachusetts.

Ön, som har en bofast befolkning på cirka 15 000 personer, är mindre förberett för att ta emot migranter än storstäder som Washington och Chicago, men har snabbt samordnat för att försöka ta emot migranterna på DeSantis plan.

Floridaguvernören är den första att använda flygplan för transporterna. Han ska ha fått delstaten att lägga undan 12 miljoner dollar för fortsatt bortforsling av migranter.

Tilltaget har väckt starka känslor i USA. Men de går inte att stoppa – så länge personerna i fråga skriver under på att flytten sker frivilligt är metoden laglig.

– Massachusetts, New York och Kalifornien kommer att bättre ta hand om dessa individer, som de bjudit in till vårt land genom att uppmana till illegal migration eftersom de betecknar sig som ”fristadsstater” och stöttar Bidenregeringens öppna gränspolitik, säger DeSantis presschef Taryn Fenske.