Ryssland vill avvärja barnfrågan: "Överdrivet"

TT-AP

Publicerad 2023-03-21

Vasilij Nebenzia. Arkivbild.

Tusentals barn har förts från Ukraina till Ryssland – och Vladimir Putin anklagas för krigsbrott. Det hela är ”överdrivet”, enligt Rysslands FN-ambassadör.

Den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia säger enligt AP att ett informellt möte kommer att hållas i FN:s säkerhetsråd i april för att diskutera frågan om ukrainska barn som har förts från det krigshärjade Ukraina.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdade förra veckan en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin och landets barnombudsman Maria Lvova-Belova. De anklagas för krigsförbrytelser genom att på olaglig väg ha låtit deportera och massförflytta barn från ockuperade områden till Ryssland.

Vasilij Nebenzia påpekar att säkerhetsrådets sammanträde har planerats en längre tid och säger att det inte har något med ICC:s agerande att göra.

Tio- eller hundratusentals

Den ryske FN-ambassadören beskriver frågan om de ukrainska barnen som överdriven, och påstår att Ryssland flyttar barnen för att skydda dem från fara som ”militära aktiviteter” kan innebära. På en fråga från en journalist om när barnen kan återvända svarar Nebenzia:

– När förhållandena är säkra, så klart. Varför inte?

Både ukrainska och ryska myndigheter har sagt att hundratusentals barn har förts från Ukraina till Ryssland sedan februari förra året, men uppgifterna om hur många det är varierar. Ukrainas regering sade sig i slutet av februari i år ha tydligt identifierat drygt 16 200 fall.

Många barn som har förts bort av invasionsstyrkorna har fått ryska identitetshandlingar och placerats i ryska fosterfamiljer. Många uppges ha blivit adopterade och ryska myndigheter har öppnat för att ”tillfälliga förmyndarskap ska kunna bli permanenta”. Enligt internationell rätt får inte en part i ett krig evakuera barn på detta vis annat än i undantagsfall när deras säkerhet kan anses vara hotad.

FN:s människorättsorgan OHCHR har granskat situationen och funnit att förflyttningen av barnen utgör krigsbrott.

Tömt barnhem

ICC-åklagaren Karim Khan besökte nyligen ett barnhem i Ukraina där det inte längre fanns några barn.

– Det är gripande. Man ser tomma vaggor och tomma sängar intill barnens teckningar på väggarna, sade han till AFP i samband med att arresteringsordrarna mot Vladimir Putin och Maria Lvova-Belova utfärdades.

ICC:s beslut är unikt då det är första gången domstolen utfärdar en arresteringsorder för en ledare av en av FN:s säkerhetsråds permanenta medlemsstater. Ryssland är dock inte medlem av ICC och Kreml har avfärdat beslutet som helt irrelevant.