Misstänkt farligt medel mot ogräs stoppas

TT

Publicerad 2023-04-02

Det nu stoppade ogräsbekämpningsmedlet har bland annat varit godkänt för frilandsodlingar av äpplen. Arkivbild.

Ett ogräsbekämpningsmedel, Kerb flo 400, får inte nytt godkännande för användning i Sverige. Medlet utgör en ”oacceptabel risk” och kan göra att misstänkt cancerframkallande ämnen hamnar i grundvattnet.

Medlet används mot ogräs i bland annat frilandsodlingar och skogsplanteringar, men nu har det alltså förbjudits i Sverige.

”Det finns risk för att användning av produkten leder till att metaboliter, som misstänks vara cancerframkallande, hamnar i grundvattnet”, säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Metaboliter är en nedbrytningsprodukt i kroppen.

Eftersom användning av medlet ger en ”oacceptabel risk” trädde ett försäljningsförbud i kraft redan på fredagen. Användare har tre månader på sig att lämna medlet som de har hemma eller på lager till godkända avfallshanterare.

I Sverige har medlet varit godkänt mot bland annat ogräs i frilandsodlingar av höstraps, höstrybs, äpple, päron, plommon, körsbär, energiskog, skogsplanteringar, sallat, prydnadsväxter, läplanteringar och plantskolor.

Det är företaget som vill sälja ett växtskyddsmedel i Sverige som har ansvar att visa att det inte medför oacceptabla risker, skriver Kemikalieinspektionen. Myndigheten bedömer att det nu aktuella företaget inte har gjort det.