Andersson ångrar inte "Somalitowns"-uttalande

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2022-09-05

Statsminister Magdalena Andersson (S) ångrar inte uttalandet om ”Somalitowns”.

– Jag möter människor som vill bo i områden där fler pratar god svenska, säger hon.

S-ledaren, statsminister Magdalena Andersson, var på måndagen på valturné i Dalarna. Där besökte hon bland annat det utsatta området Tjärna ängar i Borlänge. Där har en stor andel av invånarna somaliskt ursprung.

Said Siyaad i den somaliska föreningen Tayo, tror att Anderssons uttalande om ”Somalitowns ” kan ha upprört många. En del anser att uttalandet pekar ut en folkgrupp på ett negativt sätt.

Själv tycker Siyaad dock inte det var så allvarligt.

– Man kan ha misstolkat det, säger Siyaad.

Han tycker dock inte att man kan kalla Tjärna Ängar för en ”Somalitown”.

– Det här är Borlänge, säger Siyaad.

Statsminister Magdalena Andersson (S) besöker Tjärna ängar i Borlänge på måndagen.

Får bränna

I en intervju i DN nyligen om segregation uppgav Magdalena Andersson att vi ska inte ha Chinatowns, Somalitowns eller Little Italys i Sverige.

En som tycker att uttalandet är diskriminerande är Mohamed Salah Abdi som bor i närheten av Tjärna Ängar. Han uppger att när många svenskar emigrerade till USA var det ingen som talade om Swedentowns där.

Salah Abdi fick en pratstund med statsministern under hennes besök och var då kritisk mot att Sverige tillåter koranbränningar. Han hänvisade till att religionsfrihet råder.

– Jag tycker inte om det, jag tycker det är respektlöst, men det är i enlighet med lagen, svarade Andersson.

– Du kan bränna koranen, bibeln, vilken bok du vill i Sverige.

”Önskar fler”

Andersson ångrar inte sitt uttalande om Somalitowns. Hon hävdar att många håller med.

– Jag har varit i många utsatta områden och inte träffat en enda människa som inte önskar att fler av deras barns klasskamrater har svenska som modersmål, fler grannar som talar god svenska, säger hon.

A och O för att få bort segregerade områden är enligt henne satsningar på skolor och fritidsaktiviteter och se till att fler kommer i arbete.

Socialdemokraterna har också ett förslag om ett statligt fastighetsbolag som ska äga fastigheter och utveckla attraktivt boenden för att locka till sig en mer blandad befolkning.

Partiet vill också avskaffa lagen om eget boende, EBO, som gör att asylsökande har rätt att välja var de vill bo. Även M, KD och SD vill avskaffa EBO.

Lokalt i Borlänge går S till val på att de med arbete ska gå före arbetslösa i kön till kommunens hyreslägenheter i områden med hög arbetslöshet.

– Men vi kommer inte att försöka få arbetslösa att flytta ifrån ett sådant område, säger Erik Nises, ordförande i Borlänge arbetarkommun.

LÄS VIDARE