Skärpt rysk lag mot gaypropaganda: ”Putin och regeringen har fått panik”

Ryssland har precis skärpt lagstiftningen kring ”gaypropaganda” ytterligare.

Sedan krigets utbrott har ledningens ställning i landet underminerats och nu försöker de legitimera sin makt, menar sociologen Alexander Kondakov.

– Putin och regeringen har fått panik, säger han.

För nio år sedan förbjöd Ryssland ”gaypropaganda” som riktar sig till minderåriga – det vill säga all information kring hbtq-frågor. I torsdags utvidgades lagen. Numera är ”gaypropaganda” förbjuden till alla, oavsett ålder.

Lagen som antogs 2013 fick omedelbara konsekvenser, visar en ny bok.

– Hbtq-personer blev en måltavla, de pekades ut som mindre värda medborgare. Lagen sände ett klart hatbudskap, säger den ryske sociologen Alexander Kondakov, assisterande professor vid University College Dublin på Irland.

I sin nya bok ”Violent affections” har han gått igenom 314 ryska rättsfall före och efter lagen mot gaypropaganda antogs 2013. Tendensen är tydlig: fler mord och hatbrott.

– Det handlar inte om förolämpningar på gatan, utan om riktigt brutalt våld, mord och dråp, säger Kondakov till Aftonbladet.

Demonstranter i Sankt Petersburg protesterar mot att problemen kring homofobi tystas ner. Bild från 2016.
Demonstranter i Sankt Petersburg protesterar mot att problemen kring homofobi tystas ner. Bild från 2016.
Alexander Kondakov, assisterande professor i sociologi vid University College Dublin.
Alexander Kondakov, assisterande professor i sociologi vid University College Dublin.

”Obegripliga, onödiga och ofta hatiska lagar”

Innan lagen antogs 2013 dömde ryska domstolar omkring 30 personer om året för våldsbrott mot hbtq-personer. De senaste åren handlar det om 100 fall om året, säger Kondakov:

– Och det fortsätter öka. Om lagen inte funnits hade många fler varit i livet.

Hur många fler hbtq-personer har mördats sedan 2013 på grund av lagen?

– I början var det 20 extra per år. Nu är det fler fall.

Så totalt minst 200 fler personer?

– Exakt. Den är en censurlag som påverkar människors beteende, vilket gör att fler människor dör, säger Kondakov.

Varför utvidgas lagen till att gälla alla åldrar just nu?

– Putin och regeringen har fått panik. De drar alla kort de har och säger ”låt oss prova detta, och detta, och så den här gaypropagandalagen igen”. De verkar handla i ångest.

– Kriget i Ukraina har underminerat regeringens ställning. Ingen förstår varför kriget startade, och många har flytt landet. Därför försöker de legitimera sin makt med hjälp av syndabockar, precis som för nio år sedan efter vinterprotesterna 2011-12 när folk demonstrerade mot valresultat som de inte accepterade.

– Då var regeringens första reaktion att introducera liberala lagar, men redan 2012 kom ett antal konstiga, obegripliga, onödiga och ofta hatiska lagar. En av dem var förbudet mot gaypropaganda riktad mot minderåriga.

”Stoppa hatet”, står det på plakatet som fångades på bild vid en rysk hbtq-demonstration 2014.
”Stoppa hatet”, står det på plakatet som fångades på bild vid en rysk hbtq-demonstration 2014.

En hbtq-vänlig tid

Kommer våldet mot hbtq-personer i Ryssland att öka ännu mer med den nya lagen?

– Vi har ett mycket våldsammare sammanhang i Ryssland nu än 2013. Landet krigar mot ett grannland, vilket påverkar situationen. Lagen är förmodligen mindre retoriskt viktig än för nio år sedan så jag tror inte den har lika kraftig inverkan som den hade då. Men i den här svåra och obegripliga situationen i Ryssland ökar förmodligen våldet allmänt sett ändå, säger Kondakov.

Alexander Kondakov konstaterar att situationen för hbtq-personer i Ryssland ändrats radikalt sedan 2013. Under 1990-talet och fram till 2012 lade sig staten inte i vad de gjorde:

– Då var Moskva och Sankt Petersburg ganska hbtq-vänliga städer, med gayklubbar och gaybarer, konstaterar han.

Den ryska lagstiftningen har länge kriminaliserat hatbrott mot hbtq-personer, men lagparagrafen och beslutet från ryska Högsta domstolen kring sådana brott används sällan. I stället måste man läsa texten i till exempel olika morddomar för att se att offret är en hbtq-person.

Den nya lagen om förbud mot hbtq-propaganda till alla åldrar kan ge bötesstraff, men inga fängelsestraff.

– Lagen från 2013 och den nya lagen är censurlagar, som reglerar information. Den ryska regeringen hävdar att ”vi reglerar internet, vi arresterar inte människor för homosexualitet”. De försöker säga till liberala länder att ”se här, vi gör inget dåligt, det handlar bara om censur, och det finns i alla länder”, säger Kondakov.

”Följer en annan väg”

När den ryska duman i torsdags antog den nya lagen om ”förbud mot propaganda för otraditionella relationer” sade talmannen Vjatjeslav Volodin:

– Vi följer en annan väg, som våra förfäder valde. Vi har traditioner, ett samvete och en förståelse om att vi måste tänka på barnen, familjerna och landet. Vi måste bevara det som våra föräldrar har gett oss.

Publisert:

LÄS VIDARE