Skolbrand i Tyresö under kontroll

Av:  TT

Räddningstjänsten bekämpade en brand i Stimmets skola i Tyresö öster om Stockholm.
Räddningstjänsten bekämpade en brand i Stimmets skola i Tyresö öster om Stockholm.

En omfattande brand bröt tidigt i morse ut på en skola i Tyresö, öster om Stockholm.

Räddningstjänsten utfärdade ett VMA till följd av kraftig rökutveckling.

Vid 10-tiden var branden under kontroll.

Larmet inkom strax efter klockan 4 och när räddningstjänst kom till platsen rasade branden i en tredjedel av skolbyggnaden, som uppskattas vara cirka 100 gånger 25 meter stor. Enligt Tyresö kommun rör det sig om Stimmets skola, som är en grund- och grundsärskola med årskurserna F-6.

Varnade för kraftig rök

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gick under morgonen ut till boende i området, som uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation till följd av den kraftiga rökutvecklingen.

Vid 10-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll, och att två tredjedelar av byggnaden kunnat räddas tack vare en rivningsinsats med grävmaskiner, som begränsade elden. Kort därefter hävde räddningstjänsten sitt VMA.

Den brandhärjade delen av skolbyggnaden kommer räddningstjänsten låta brinna under dagen.

– Nu handlar det om att låta den delen brinna så fort som möjligt och vi kommer inte att lägga på vatten, säger Lars-Åke Stevelind, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

TT: Hur kommer det sig?

– Man kan ställa sig frågan ”varför gör inte brandkåren något?”, men om det får brinna kraftigt med bra temperatur så stiger röken. Lägger man på vatten så hamnar röken i stället nära marken, säger Lars-Åke Stevelind.

Rymmer 150 elever

Ingen person kom till skada i branden, och det fanns enligt räddningstjänsten inte någon risk att den skulle sprida sig till närliggande byggnader.

Enligt Martin Widholm, skolchef vid Tyresö kommun, rymmer den branddrabbade byggnaden till vardags knappt hälften av skolans cirka 330 elever.

– Som det ser ut just nu är det lågstadiet som är drabbat, vilket rör sig om lokaler för cirka 150 elever. Men vi har av säkerhetsskäl stängt hela skolan i dag, säger Martin Widholm.

Incidenter på andra skolor

Orsaken till branden är ännu inte klarlagd. Polisen har dock inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Kommunen har tidigare i år haft problem med misstänkt anlagda bränder i närliggande skolor.

– Den här skolan har inte drabbats tidigare, men vi har haft incidenter på andra skolor i Tyresö under det här verksamhetsåret, säger Martin Widholm.

– Vi har bland annat haft en brand på Bergfotens skola med liknande händelseförlopp för inte alls länge sedan. Då hade vi en brand där vi blev tvungna att evakuera elever till andra skolor under en längre period.

Publisert: