Boris Johnson: ”Putin hotade mig med missil”

I en ny tv-dokumentär säger Boris Johnson att Vladimir Putin hotade honom i telefon just före Rysslands invasion av Ukraina.

– Han sa: ”Boris, jag vill inte göra dig illa, men med en missil skulle det bara ta en minut.”

Samtidigt spelar Johnson ner allvaret i uttalandet.

Boris Johnson, 58, avgick som premiärminister 6 september 2022.
Boris Johnson, 58, avgick som premiärminister 6 september 2022.

De nya uppgifterna framkommer i en BBC-dokumentär som specifikt riktar in sig på Putins kontakter med andra världsledare.

Just före den ryska invasionen den 24 februari förra året hade Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson ett långt telefonsamtal med Putin.

Johnson beskriver konversationen som ”extraordinär”. Han säger att Putin Putin var vänlig och avslappnad – även när uttryckte de hotfulla orden.

– Han hotade mig vid ett tillfälle och sa något i stil med: ”Boris, jag vill inte göra dig illa, men med en missil skulle det bara ta en minut”, säger Boris Johnson till BBC.

I samtalet hade Johnson varnat Putin för att ett krig i Ukraina skulle leda till sanktioner mot Ryssland och fler Nato-soldater nära landets gränser.

Johnson tillägger dock att han inte tror att hotet var bokstavligt och säger att Putin ”lät glad”.

– Utifrån den väldigt avslappnade tonen och att han verkade ha en sorts distans tror jag att han bara drev med mina försök att få honom att förhandla.

Publisert: