Nya besparingar – elever får kött en gång i veckan

Malmö kommun ska spara pengar.

Nu slopas temadagarna på kommunens skolmatsalar och kötträtter serveras endast en gång i veckan.

– Det här är en situation som vi inte har varit i tidigare, säger Maria Johansson, skolmatschef i Malmö, till Sydsvenskan.

Från och med nu ska Malmös skolelever serveras kött endast en gång i veckan, rapporterar Sydsvenskan.

Beslutet fattades av kommunen i samband med att livsmedelspriserna ökade vid årsskiftet.

– I den här ekonomiska situationen har vi tagit fram en ny meny för skolköken. Nu har vi en treveckors-meny som vi har tagit fram och där vi följer riktlinjer från Livsmedelsverket, säger Maria Johansson, skolmatschef, till tidningen.

Beslutet kommer bland annat också leda till mindre variation på maträtterna. Även temadagar som tidigare arrangerats av skolmatsalarna kommer slopas.

– Det påverkar menyn, utbudet och kvaliteten. Om vi ska kunna återgå till den menyn vi hade under förra året behöver det tillsättas medel. Det blir svårare för oss att ge eleverna rätter som de gillar, säger Maria Johansson också.

Resten av terminen ska totalt 15 olika rätter serveras på ett rullande schema.

På matmenyn kommer bland annat nuggets på mungbönor, spaghetti bolognese på sojafärs och linsgryta finnas.

Andra rätter som serveras är ärtsoppa, köttbullar med pasta och fisk- eller falafelburgare varje fredag, enligt kommunens hemsida.


CHATTA: Hur minns du skolmaten?

Skriv inlägg
 • Amanda Hällsten

  Vi avslutar chatten nu, tack så mycket alla ni som skickat in era tankar och åsikter om skolmaten! Ha det så fint så hörs vi snart igen!

 • Våra mattanter var snälla, utom en, som alla var rädda för. När hon stod och bevakade slänghinken vågade vi knappt slänga nåt så vi rullade in potatisar och torra järpar i servetter och slängde i en annan papperskorg i skolan...

  Linn
 • Gick i skolan från mitten på 70-talet till -87. Åt i princip alltid maten och den var god. Har aldrig varit kinkig på mat. Idag ska det vara specialkost till 85% (ironi) av eleverna, hur ska pengarna räcka?

  Jessica
 • Jag gick i skolan på 70-talet. Maten var helt okej, men mattanterna var alltid mer eller mindre arga och vresiga. Så upplevelsen i matsalen var sisådär.

  Anna
 • Krabb pinnar (crab fish) blandad med sallad grönsaker osv, va mest på fritids till mellis under min tid på 80, 90 tal

  LK

  Låter... tveksamt.

  Alexander Bönke
Publisert: