Knappt ett år efter dammsugarbilden – nu ber Busch svenskarna att spara el

I februari kritiserade Ebba Busch (KD) att vanliga människor uppmanades att spara el.

I dag riktar hon sig till svenska folket och ber om samma sak.

– Vi kan inte ha en regering som säger att lösningen ur elkrisen är att folk inte ska koka kaffe eller dammsuga när de behöver – och den linjen ligger fast, säger hon.

I februari 2022 stod Ebba Busch, då oppositionspolitiker, i en snötäckt skog med en dammsugare i famnen med budskapet: ”Pausad dammsugning löser inte elbristen”.

I en samtid debattartikel i GP kritiserade hon att basindustrin hotas – och att folk uppmanades att spara el:

”Och vanligt folk, som inte har några industrier men däremot hem och jobb att sköta, får alltså rådet att inte dammsuga, dricka morgonkaffe eller duscha. Åtminstone inte morgnar och kvällar. När skulle de annars göra allt detta? På arbetstid? Mitt i natten?” skrev hon då.

Hon kallade sedan dåvarande regeringens energipolitik för absurd.

Bilden från februari 2022.
Bilden från februari 2022.

Men nu, när hon är energi- och näringsminister, uppmanar hon, tillsammans med den nuvarande regeringen, svenskarna att göra precis detta.

– Vi behöver göra det vi kan genom att plana ut kurvan, säger hon.

Från och med i dag ska en av Oskarshamns kärnkraftsreaktorer kopplas bort, vilket gör att Sverige inte bara riskerar ett högt elpris, utan till och med bortkoppling.

För att det inte ska ske uppmanar nu Ebba Busch att svenskarna minskar sin elanvändning med två procent, speciellt om man flyttar användningen från just morgon och kväll.

Hennes förslag är att man sänker värmen inomhus med en grad eller halverar användningen av varmvatten.

– Jag inser att det är tungt, vi har gått ifrån en svår och utdragen pandemi, men där det var avgörande att vi hjälptes åt. Nu befinner vi oss i en annan typ av kris, där det vi gör tillsammans kan göra stor skillnad.

”Vi måste hjälpas åt”

Ebba Busch står fast vid att hennes kritik var relevant då.

– Det var en väldigt allvarlig kritik jag riktade, att vi inte kan ha en regering som säger att lösningen ur elkrisen är att människor inte ska koka kaffe eller dammsuga när de behöver – och den linjen ligger fast.

Hon lyfter sedan att denna regering kommer bygga ut kärnkraft så denna situation inte uppstår igen.

– Men nu när vi är här, då måste vi hjälpas åt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN