Snöoväder drar in över Västra Götaland

Ett kraftigt snöoväder har dragit in över Västra Götaland.

Västtrafiks färdtjänst prioriterar akuta fall och utanför Falköping har tre bilar krockat med en lastbil.

– Det finns flera faktorer man bör ta hänsyn till om man ger sig ut i trafiken, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Det snöar kraftigt över Västerbotten och Västra Götaland. SMHI har utfärdat en gul varning för ovädret under torsdagskvällen.

Det är glashalt på vägarna och dålig sikt på många håll.

– Sikten blir dålig direkt när snöfallet drar in så det finns flera faktorer man bör ta hänsyn till om man ger sig ut i trafiken. Det är bra att låta bli att göra om man kan, varnar meteorologen Mikael Luhr på Klart.se.

Ta det lugnt på vägarna!
Ta det lugnt på vägarna!

Många olyckor

Strax efter klockan 17.30 krockade tre personbilar och en lastbil utanför Falköping i samband med att en personbil kört om lastbilen. Fyra personer har förts till sjukhus.

Vid 18-tiden voltade en personbil på ett snöigt E6 utanför Uddevalla. Olyckan inträffade i södergående riktning och vägen var avstängd under räddningsarbetet.

Bild från snöovädret i Gårdstånga norr om Lund den 21 november.
Bild från snöovädret i Gårdstånga norr om Lund den 21 november.

Västtrafik skriver på sin hemsida att det är långa köer till kund- och resetjänst för färdtjänst och sjukresor på grund av vädret.

”Vi prioriterar akuta resor, den som ändå väljer att boka en resa får räkna med förseningar. Tänk på att följa väderrapporteringen så du kan planera ditt resande, samt att du kan boka och/eller avboka din resa via appen/webbsidan”, skriver Västtrafik.

Rejäl snösmocka i natt

Ovädret kommer att härja i stora delar av Västra Götaland även under natten mot fredag.

– Det kan komma 5–15 centimeter på bara några timmar i Uddevalla och ner till Varberg. Men även inåt i landet, mot Skövde och Jönköping, säger Mikael Luhr, meteorolog på vädertjänsten Klart.

Snöoväder i Nybrotrakten 19 november.
Snöoväder i Nybrotrakten 19 november.

Utöver störningar i trafiken riskerar Västra Götaland att drabbas av elavbrott.

– När temperaturen ligger runt nollan och det kommer så här stora mängder snö ökar risken för att de luftburna elledningarna påverkas.

Gula varningar

I området mellan Vänern och Vättern, södra Värmland, delar av Dalsland gäller en gul varning fram till klockan 09 på fredag morgon.

I norra delen av Hallands län samt delar av södra Västra Götalands län gäller gul varning till klockan 20.00 på fredagskvällen.

”Från fredag morgon rör sig ett område med kraftiga snöbyar in västerifrån. I vissa stråk kan det falla stora mängder snö på kort tid, 5-15 cm. Fredag kväll väntas intensiteten i snöbyarna att avta”, skriver SMHI på sin hemsida under torsdagskvällen.

Trafiken kommer att vara fortsatt påverkad.

– Man bör hålla sig uppdaterad och följa utvecklingen om man ska ut och åka, säger Mikael Luhr.

I Västerbotten gäller gul varning igen från fredag klockan 07 till lördag klockan 09 med ytterligare 5-15 centimeter snö.

– Snöbyar som ger ett par centimeter kan under helgen även beröra Svealand. I Norrland fortsätter det att snöa under helgen men på de flesta håll blir det som mest ett par centimeter. För vissa områden i Gävleborg och Västerbotten kan nog falla ytterligare 5 till 15 centimeter, säger Mikael Luhr.

Publisert:

LÄS VIDARE