Snökaos i syd – tåg ställs in

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2023-03-06

Ett kraftigt snöoväder är på väg mot de södra delarna av landet. SMHI har utfärdat orangea varningar för snöfall och hårda vindar i delar av Götaland och Svealand. Tågtrafiken ställs in på flera håll.

– Det kan bli ett besvärligt väderläge, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Det råder meteorologisk vår i delar av södra Sverige – ändå kan det vara dags att plocka fram kälkarna igen. Ett kraftigt snöfall väntas dra in under tisdagen och onsdagen.

– Många kanske har börjat gå i lite vårtankar, och så kommer det här bakslaget, säger Erik Höjgård-Olsen.

Snöfallet väntas beröra hela Götaland och delar av sydligaste och östra Svealand, inklusive Öland och Gotland. Det drar in över Götaland under natten till tisdagen och rör sig sedan åt nordost under dagen.

Mycket snö

15–25 centimeter snö väntas i norra Götaland och östra Svealand. I övriga Götaland kan det falla 10–15 centimeter snö, lokalt uppemot 20–25 centimeter.

I de sydligare delarna av Svealand ser det ut att bli något mindre snö, 5–10 centimeter, men i Stockholms och Södermanlands län kan det bli 10–20 centimeter. I norra Skåne väntas 10–20 centimeter snö.

I samband med snöfallet blir det rejält blåsigt med friska till hårda vindbyar i hela området.

– I Skåne, längs Blekinges kust och på Öland så skulle det kunna röra sig om mycket hårda vindbyar. Utmed Skånes sydkust kanske till och med stormstyrka, säger Erik Höjgård-Olsen.

Orange varning

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall för norra Götaland och östra Svealand samt för norra Skåne.

Det finns risk för mycket begränsad framkomlighet på vägar och trafikstörningar på grund av snömodd, halka och dålig sikt. SMHI varnar också för elavbrott. Det finns dessutom en gul varning utfärdad för resten av Götaland samt delar av sydligaste och östra Svealand.

– Eftersom temperaturen kommer att ligga runt nollan så blir det säkert ganska kompakt, blöt snö som kommer att vara tung att skotta bort och som kan generera djupa spår på vägarna, säger Erik Höjgård-Olsen och tillägger:

– Så det gäller att hålla ett vaksamt öga på trafiken i morgon, och att man försöker ha tålamod och köra försiktigt om man är ute i den.

Tåg ställs in

Flera tågavgångar i Skåne kommer att ställas in under tisdagen och onsdagen, rapporterar Sveriges Radio.

Trafikverket har ställt in tågtrafik mellan Simrishamn och Ystad, och också mellan Eslöv, Teckomatorp och Helsingborg från midnatt i natt till klockan 12 på onsdag, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till radion.

Tågtrafiken mellan Varberg, Borås och Herrljunga ställs också under den perioden. Detsamma gäller för tågen mellan Uddevalla och Strömstad.

Natten till onsdagen börjar snöfallet upphöra i väster, och drar sedan successivt bort från resten av området under dagen.

Själva snön ser dock ut att ligga kvar ett tag.

– Jag kan tänka mig att den ligger kvar hela veckan åtminstone. Kall luft sveper ner över landet så vi kommer att ligga på minusgrader över större delen av dygnen den här veckan, säger Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln