Så hedrades Kim Wall: ”Vi saknar dig”

avSimón Bustamante, Emil Wesolowski

NYHETER

Både tårar och nostalgiska skratt präglade minnesstunden på Columbia University i New York, där Kim Wall studerade journalistik.

Familj, vänner och skolkamrater samlades i natt svensk tid för att hedra hennes minne.

– Kim, vi saknar dig, sa mamma Ingrid med gråten i halsen.

1 av 3
Natten till torsdag svensk tid samlades familj, vänner och kamrater på Columbia University för att hedra Kim Walls minne.

I en fullsatt sal på Columbia University i New York samlades natten till torsdag svensk tid över 160 personer för att hedra journalisten Kim Walls minne – med mycket tårar men även en del nostalgiska skratt.

– Hela hennes liv var en resa som hon fick med sig många berättelser från. För Kim fanns det inga gränser, sa mamma Ingrid när hon höll tal med pappa Joachim vid sin sida.

Under den timslånga minnesceremonin tecknade familj, vänner och skolkamrater upp bilden av en mycket omtyckt person som inte lämnade någon i sin närhet oberörd.

En driven journalist med en nästan barnslig nyfikenhet på världen – och som alltid sökte sig till de udda berättelserna där ute.

– Hon var inte rädd för något. Jag visste tidigt att hon skulle bli något, säger Sandy Padwe, en av Kim Walls professorer på Columbia University.

Försvann under reportageresa

Till hösten hade Kim Wall planerat att flytta till Kina – men först skulle hon teckna ett porträtt av Peter Madsen, den danska uppfinnaren som ville skjutas upp i rymden i en hemmagjord raket.

För två månader sedan åkte Kim Wall ut med Peter Madsen i hans hemmabyggda ubåt ”Nautilus” – i det som skulle bli hennes sista reportageresa.

Natten till den 11 augusti anmäldes hon försvunnen av sin pojkvän. Några dagar senare hittades journalistens kvarlevor – och nu misstänks Peter Madsen ha mördat henne och sedan styckat kroppen.

Uppfinnaren själv hävdar att Kim Wall dött av en olyckshändelse i ubåten.

Fond i Kim Walls namn

– Vi måste minnas och hedra henne genom alla ord som hon skrev, för det hon stöd för och för vad hon trodde på – och följa i hennes fotspår, sa brodern Tom Wall under minnesceremonin i natt.

En fond har startats i journalistens namn, Kim Wall Memorial Fund, vars pengar ska användas för att stödja unga, kvinnliga journalister som arbetar i Kim Walls anda. I skrivande stund har man lyckats samla in knappt 900 000 kronor.

”Många frågor som kräver svar”

Kim Walls tragiska öde har berört människor världen över och dansk polis försöker ännu reda ut i händelserna som ledde till hennes död.

– Det finns många frågor som kräver svar, men vi och resten av världen kommer aldrig att få tillbaka Kim, sa Ingrid Wall under minnesceremonin.

Med gråten i halsen avslutade hon sedan sitt tal:

– Kim, vi saknar dig.

ARTIKELN HANDLAR OM