Busch Thor till Åkesson: ”Ni är en skandalfabrik utan dess like”

Jimmie Åkesson anklagade Ebba Busch Thor för att vara ansvarslös som inte vill diskutera med SD.

KD-ledaren svarade att det inte är aktuellt så länge SD är en ”skandalfabrik”.

– Titta mig i ögonen och säg att du tycker att situationen har blivit bättre i din riksdagsgrupp, säger hon till Åkesson.

Debatten om sjukvård kom snabbt in på regeringsfrågan och huruvida andra partier kan tänka sig att samarbeta med SD. Jimmie Åkesson sa att SD och Alliansen i princip är överens om hur vården ska bli bättre och beskyllde Ebba Busch Thor för att vara ansvarslös när hon inte vill diskutera med hans parti.

–  Jag är beredd att sitta ner och förhandla med alla om de klarar av att visa att man kan agera på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt. Menar du på allvar att du tycker att din riksdagsgrupp gör det? Varje gång du får frågor kring dem i din ledning är ditt svar: ”Jag vet inte, jag känner inte till det”. Är du partiledare för ditt parti om du inte ens har koll på dem? Ni är ju en skandalfabrik utan dess like, varför har du inte koll på någonting som händer i din yttersta ledning? fräste Ebba Busch Thor tillbaka.

”Jag vill ha ett svar”

Hon bad sedan Jimmie Åkesson att titta henne i ögonen och säga att han tycker att situationen blivit bättre i SD:s riksdagsgrupp.

– När den blir det finns det kanske, kanske en möjlighet att diskutera en annan framtid. Till dess är du varmt välkommen att rösta på den politik som jag står för, sa Ebba Busch Thor.

– Jag vill ha ett svar: Om du också tycker att statsminister Stefan Löfven bedriver en lika dålig sjukvårdspolitik som jag tycker, kan du lova det svenska folket att du kommer att rösta för Ulf Kristersson (som statsminister). Eller är en röst på er fortsatt en röst på grisen i säcken? fortsatte KD-ledaren.

”Verkligen att köpa grisen i säcken”

Jimmie Åkesson svarade att just ett löfte om att rösta för Ulf Kristersson vore att köpa grisen i säcken.

– Jag sätter mig gärna ner och diskuterar med de borgerliga partierna om om er statsministerkandidat, så får vi se vilken politik som kommer fram ur de samtalen. Jag tänker inte stå här och säga att vi kommer att stödja den eller den statsministern utan att veta vad vi får. Det är väl verkligen att köpa grisen i säcken.

Publisert: