Betalade ut en miljon för mycket i lön – kräver tillbaka pengarna

Foto: Fredrik Sandberg/TT
NYHETER

Bemanningsföretaget Randstad har betalat ut ungefär 1 miljon för mycket i lön fördelat på 100 anställda.

Nu vill företaget ha tillbaka pengarna – men facket säger nej.

– Vi menar att de anställda har tagit emot pengarna i god tro och ska få behålla dem, säger Mikael Johansson som är ombudsman på Industrifacket Norra Älvsborg.

Bemanningsföretaget Randstad i Trollhättan hyr ut sina anställda till diverse industrier och andra arbetsplatser i området. De anställda brukar betalas en genomsnittslön som baseras på vad andra personer på företaget som det hyrts ut till tjänar.

I december 2016 skulle de anställda på Randstad få en löneförhöjning och företaget räknade ut en ny retroaktiv lön som skulle betalas ut i januari.

– Våra medlemmar tyckte att det lät som att det var för mycket, så de kontaktade företaget för att kontrollera uppgifterna. Men då svarade Randstad att de har räknat rätt och att allt stämmer, säger Mikael Johansson.

När den nya lönen sedan betalades ut, kunde Randstad konstatera att de har räknat fel och att de har betalat ut sammanlagt en miljon för mycket. De felaktiga beloppen varierar från individ till individ. Det ska handla om allt mellan ett par tusenlappar till 15 000 kronor.

Hotade med indrivning

Företagets första reaktion var att alla pengar ska betalas tillbaka. Men då satte facket ned foten.

– Randstad skickade ut brev och hotade med indrivning. Men vi menar att de anställda har tagit emot pengarna i god tro och ska få behålla dem, säger Mikael Johansson.

Han säger också att det i det här fallet handlar om kvittningsrätt, och att det i så fall antingen kan handla om frivillig kvittning eller att Randstad drar varje enskild person inför rätta. Men i så fall måste de bevisa att personerna inte har tagit emot pengarna i god tro.

Förhandla på central nivå

Efter fackets inblandning föreslog Randstad att medlemmarna skulle få behålla 35 procent och att inbetalningarna skulle fördelas över hela året.

– Vi tog upp det här med våra medlemmar och några gick med på förslaget och andra sa nej. Då drog Randstad tillbaka sitt erbjudande och sa alla eller ingen. Det tycker jag är lite konstigt. De måste ju behandla varje enskilt fall för sig, säger Mikael Johansson.

Nu kommer IF Metall att begära förhandlingar på central nivå.

– Vi har ju en önskan och en förhoppning om att det ska lösa sig för våra medlemmar.

Ändrar sina rutiner

Randstad skriver i ett mail till Aftonbladet att de beklagar att det blivit fel och säger att det beror på den mänskliga faktorn.

– Det var helt enkelt en manuell felräkning. Vi har ändrat rutinerna för att förhindra att det upprepas. Vi önskar få en del av den felaktigt utbetalda summan återbetalad och förhandlar med facket om det, säger Maria Uggla som är presschef på Randstad i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM