Försvaret utreder ubåtsrapporter från skärgård

Foto: Google maps
NYHETER

Flera personer har slagit larm om en misstänkt ubåt i Västerviks skärgård de senaste dagarna, rapporterar Västerviks-Tidningen.

– Ja, vi har tagit emot observationer. Ja, vi utreder dem, säger Försvarsmaktens informatör Jonas Svensson till Aftonbladet.

– I övrigt har vi inga kommentarer.

Vittnesmålen har kommit in till VT under söndagen, måndagen och tisdagen.

Två vittnen säger till tidningen att de såg en ubåtsliknande farkost utanför Idö, en bit ut i Västerviks skärgård, på söndagen. De säger sig ha sett en mörkgrå hytt ovanför ytan.

– Den körde ganska långt bort från oss och den höll samma hastighet. Vi körde ganska fort, vilket var otroligt märkligt. Vi försökte fota den men det gick inte på det avståndet, säger ett av vittnena.

Ett annat vittne berättar att han såg ett 50–100 meter långt streck i vattnet utanför Gränsö på måndagen – då ingen båt var i närheten. Ett tredje vittne säger till tidningen att det var ”tydliga krusningar” på vattnet vid Gränsö udde på tisdag eftermiddag, ”som om något rörde sig där under”.

– Rörelserna gav en märklig vågbildning på ytan och sedan försvann rörelserna i väg bortåt.

Försvaret: Inget att tillägga

Försvarsmakten bekräftar att de har tagit emot vittnesmålen. De bekräftar också att de inte haft någon egen verksamhet i vattnet i fråga.

– Ja, vi har mottagit observationer. Ja, vi utreder dem. I övrigt har vi inga kommentarer, säger Försvarsmaktens informatör Jonas Svensson.

– Det som pågår nu är att Försvarsmakten har mottagit rapporterna och undersöker dem. I övrigt har vi inget att tillägga i det ärendet.

ARTIKELN HANDLAR OM