Svensk affärsman jagas av FBI

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En svensk affärsman jagas av FBI.

Mannen misstänks för delaktighet i en stor spelhärva och riskerar 20 års fängelse.

– Han är fortfarande på fri fot, säger Jeffrey Hill, åklagare på åklagarmyndigheten i södra ­Kalifornien.

2014 inledde den amerikanska federala polisen FBI tillsammans med polismyndigheten i San Diego och skattemyndigheten IRS en stor utredning rörande olaglig spelverksamhet i södra Kalifornien.

Med hjälp av telefonavlyssning och infiltratörer lyckades man avslöja en stor liga som misstänks för olaglig spelverksamhet och bookmaking. Ligan misstänks för brott enligt den federala lagen Rico act (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). En lagstiftning som ofta används i kampen mot grov organiserad brottslighet i USA.

Efterlyst av Interpol

Utredarna kunde identifiera 14 misstänkta personer och förra sommaren slog man till mot flera olika adresser i Kalifornien, Nevada och Kentucky. Över 100 agenter från FBI deltog i razzian.

Nio misstänkta greps i insatsen, och några andra kunde senare gripas. En som man inte lyckades gripa är en svensk affärsman. Svensken är också internationellt efterlyst via Interpol, enligt FBI.

Eftersom utredningen pågår vill FBI inte lämna några upplysningar eller detaljer, men bekräftar att man jagar svensken för att kunna ställa honom inför rätta.

– NN är för närvarande på rymmen och FBI har en pågående utredning mot honom med målet att han ska återföras till USA, skriver Davene Butler, FBI-agent i San Diego, i ett mejl till Aftonbladet.

Sex har redan erkänt

Svensken står åtalad tillsammans med elva andra personer.

– Av de åtalade har sex erkänt. Fem ska förhöras ytterligare och ställas inför rätta i en federal domstol och en, individen som du frågar om, är fortfarande på fri fot, säger Jeffrey Hill, åklagare i södra ­Kalifornien.

I ett pressmeddelande från amerikanska justitiedepartementet framgår att de tolv personerna misstänks ha organiserat olaglig spelverksamhet. Som front ska man ha haft den legala spelhallen ”Lucky Lady Card Room” i San Diego. De misstänkta ska enligt åtalet ha tjänat drygt en miljon dollar på verksamheten.

– Det här fallet är ett klassiskt exempel på hur laglig affärsverksamhet kan infiltreras och användas av grov organiserad brottslighet för att gömma vinster från olaglig spelverksamhet, sa FBI:s spaningsledare Eric S. Birnbaum i samband med att åklagaren väckte åtal.

Riskerar 20 års fängelse

Den svenske affärsmannen ska, enligt åtalet, ha hjälpt till att finansiera den olagliga spelverksamheten. Han misstänks även ha hjälpt organisationen med olagliga spel på internet via bolag registrerade i andra länder.

Svensken riskerar 20 års fängelse och ett skadestånd på 250 000 dollar.

FBI vill inte kommentera vart man tror att den svenske affärsmannen tagit vägen, men justitiedepartementet konstaterar att ytterligare misstänkta sannolikt ”befinner sig i Kanada eller Thailand”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

FBI

San Diego

USA

Brott