Turkiet straffar två oppositionspolitiker

avJoakim Magnå

Nu straffas ledarna av det prokurdiska oppositionspartiet HDP i Turkiet.

Selahattin Demirtas döms till fem månaders fängelse och Figen Yüksekdag fråntas sitt parlamentariska uppdrag.

1 av 3 | Foto: Burhan Ozbilici / TT / NTB Scanpix
Figen Yüksekdag riskerar 83 års fängelse för terroristbrott.

I början av november greps tretton parlamentariker från oppositionella Folkens demokratiska parti (HDP) vid en rad koordinerade tillslag i sydöstra Turkiet. Gripandena skedde i spåren av sommarens misslyckade militärkupp.

Bland de frihetsberövade fanns HDP:s båda partiledare Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag.

Selahattin Demirtas dömdes på tisdagen till fem månaders fängelse för att ha förolämpat den turkiska staten, nationen och dess institutioner.

Samtidigt fråntas Figen Yüksekdag sin plats i parlamentet. Detta eftersom hon riskerar 83 års fängelse för terroristbrott, rapporterar tidningen Daily Sabah.

Sjöstedt kritisk

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt känner Selahattin Demirtas personligen och kritiserade händelsen i november.

– Det är det viktigaste oppositionspartiet i Turkiet och nu försöker regeringen krossa den demokratiska oppositionen. Det innebär att Turkiet är på väg mot diktatur väldigt snabbt, sa han och fortsatte:

– Det krävs en internationell markering.

Kopplingar till PKK

Oppositionspolitikerna anklagas bland annat för att ha kopplingar till den terrorstämplade gerillan PKK. De ska även ha vägrat att vittna i en terroristutredning.

HDP vände sig nyligen till Europadomstolen för att få partiledarnas sak prövad under Europakonventionen, skriver Hürriet Daily News.

Sedan militärens kuppförsök har en stor mängd aktivister och oppositionspolitiker gripits av de turkiska myndigheterna. Mer än 45 000 tjänstemän, soldater, poliser, lärare och journalister har frihetsberövats.

ARTIKELN HANDLAR OM