Batteribombshot från al-Qaida bakom teknikförbud

avJoakim Magnå

Terrorgruppen al-Qaida har utvecklat en teknik för att gömma sprängmedel i batterier och batteriutrymmen i teknikprylar, enligt uppgifter till CNN.

Upptäckten ligger bakom USA:s och Storbritanniens förbud mot teknik som surfplattor, bärbara datorer och kameror inne i kabinen på passagerarflygplan från ett antal länder i Afrika och Mellanöstern.

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
I februari 2016 inträffade en explosion ombord på ett passagerarflygplan från Mogadishu i Somalia till Djibouti.

Både USA och Storbritannien kräver att teknikprylar större än en mobiltelefon förbjuds inne i kabinen när det gäller flygresenärer från en rad länder i Mellanöstern och Afrika.

I USA:s fall omfattas nio flygbolag från åtta länder. Det brittiska förbudet gäller samma typ av produkter men bara sex länder: Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten, Tunisien och Saudiarabien.

Amerikanska myndigheter uppgav på tisdagen att man misstänker att terrorister planerar att smuggla ombord bomber dold i elektronik på flygplan.

Grupp anknuten till al-Qaida

Nu avslöjar en myndighetskälla för CNN att USA under de senaste veckorna kommit över underrättelseinformation om att en grupp anknuten till al-Qaida ligger bakom hotbilden.

Extremisterna ska ha utvecklat en teknik för att gömma sprängmedel i batterier och batteriutrymmen i teknikprodukter.

– Terroristgrupper fortsätter att rikta in sig på kommersiellt flyg genom att smuggla in sprängmedel i diverse konsumentprodukter, säger en myndighetstjänsteman till CNN.

Flygbolagen har fått fyra dygn på sig att införa elektronikförbudet för resenärer från de berörda länderna.

Bomb i dator sprängde hål i plan

I februari 2016 inträffade en explosion ombord på ett passagerarflygplan från Mogadishu i Somalia till Djibouti. Ett stort hål revs upp i flygplanskroppen, precis ovanför ena vingen.

Explosionen orsakades av en bomb som gömts i en bärbar dator, som tagits ombord av en ensam gärningsman. Mannen sögs själv ut ur planet i samband med smällen och var den ende som dödades i attentatet.

Terrorgruppen Al-Shabaab tog senare på sig dådet.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Afrika

al-Qaida