Tjetjenien nekar till att de ens finns

Över 100 homosexuella spårlöst borta

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
Ramzan Kadyrov
Foto: Musa Sadulayev /AP
Ramzan Kadyrov

Över 100 homosexuella män är försvunna i Tjetjenien.

Enligt ryska tidningen Novaja Gazeta ligger regeringen bakom deras försvinnande – men från tjetjenskt håll förnekar man att männen ens finns.

– Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar, säger Alvi Karimov, talesperson för tjetjenska regeringen till ryska Interfax.

Den privatägda ryska tidningen Novaja Gazeta avslöjar i ett grävande reportage att över 100 homosexuella män, bland dem två lokala tv-personligheter, har försvunnit efter att ha hamnat i den ryska delrepubliken Tjetjeniens förvar.

Minst tre av männen ska vara dödade, uppger tidningen i sitt avslöjande från i lördags. Andra sägs ha lämnats tillbaka till sina familjer med förväntningar om att de ska hedersmördas, uppger tidningen.

Läget för homosexuella har blivit om möjligt ännu svårare i landet sedan i början av mars, då den ryska människorättsgruppen GayRussia.ru sökte tillstånd för flera hbtq-samlingar runt om i Ryssland med vetskapen att ansökningarna skulle få avslag. Avslagen samlade man sedan för att lämna in till Europadomstolen som bevis för att hbtq-rättigheter kränks i Ryssland.

Nekar till att männen existerar

Några av tillstånden som söktes och fick avslag berörde regionen Kabardinien-Balkarien i norra Kaukasus, vilket lett till protester och, enligt Novaja Gazeta, de försvinnanden i Tjetjenien som nu rapporteras, enligt Buzzfeed som läst tidningens granskning.

Tjetjenska polisen ser dessa försvinnanden som ”förebyggande städning” av oönskade figurer, skriver Buzzfeed.

– Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar, säger Alvi Karimov, talesperson för tjetjenska regeringen till ryska Interfax som svar på Novaja Gazetas granskning.

Han säger också:

– Skulle det finnas sådana människor i Tjetjenien skulle rättsväsendet inte behöva göra någonting med dem eftersom deras familj skulle skicka dem till en plats de aldrig kan återvända från.

Tabubelagt ämne

Den konfliktförebyggande tankesmedjan International Crisis Groups Rysslandschef Ekaterina Sokirianskaia säger till brittiska The Guardian att hon fått information likt den som Novaja Gazeta rapporterar om, att människor försvunnit, de senaste tio dagarna.

– Jag har hört om att det sker i Groznyj, utanför Groznyj och bland människor i olika åldrar och i olika yrken, säger hon.

Hon förtydligar att det är mycket svårt att få direktinformation från offren eller deras familjer eftersom ämnet är tabubelagt i den ryska delrepubliken, men att allt pekar på att massgripanden har skett.

Styrs med ryska pengar

I Ryssland har presidenten Vladimir Putin förbjudit det han kallar ”homosexuell propaganda bland unga”, vilket gett svallvågor även i Tjetjenien och andra delrepubliker i norra Kaukasus.

Delrepubliken Tjetjenien har ett visst självstyre men mycket starka band till Ryssland. Presidenten Ramzan Kadyrov, har, med hjälp av pengar från Ryssland, som uppgift att hålla allt eventuellt motstånd i schack sedan landet fick sin självständighet på 1990-talet.

Befolkningen är till stor del muslimer, och Kadyrov har bland annat, med ryskt stöd, vid tidpunkter infört hijabtvång för kvinnor på offentliga platser, infört strikta lokala traditioner och med ryska pengar byggt upp huvudstaden Groznyj. Hans konservativa styre legitimeras med argumentet att han ska hindra framväxandet av potentiella extremister.

Publicerad:

LÄS VIDARE