Bråk på skola urartade i våldsamt upplopp

Elva personer har anhållits

NYHETER

Ett storbråk på en gymnasieskola i Hallsberg urartade i ett upplopp på måndagsförmiddagen.

Maskerade personer sprang runt i centrum med tillhyggen – och polisen grep elva personer.

Samtliga har under kvällen anhållits.

– De beväpnade sig med sten som de kastade framför allt mot poliser, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Foto: Läsarbild

Vid 9-tiden på måndagsmorgonen fick polisen information om ett nära förestående bråk på Alléskolan i Hallsberg. Vid 10-tiden var 20–30 personer på väg att drabba samman.

– Bakgrunden ska vara något bråk som skedde i fredags. Exakt vad det är känner jag inte till, säger Stefan Dangardt vid polisen.

Polisen ska ha avstyrt bråket på plats – men då ska personerna i stället ha skingrat sig och sprungit ut på Hallsbergs gator i mindre konstellationer.

– De är maskerade och de har beväpnat sig med sten som de framför allt har kastat mot polisen, säger Dangardt.

Stenarna beskrivs som ”knytnävsstora”, men ingen ska ha kommit till skada. Även SVT:s team på plats uppger att de fått stenar kastade på sig.

Misstänks för våldsamt upplopp

Elva personer greps under polisens insats. Den äldsta är född 1989 och den yngsta 2001. Dessutom avvisades ett antal personer från platsen.

– Det verkar inte som att det finns någon koppling till skolan, säger Dangardt.

Personerna misstänks nu för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel. Efter att ha förhörts under kvällen anhölls alla elva, misstänkta för våldsamt upplopp, skriver polisen på sin webbplats.

Skolan skickade ut varning

Polisen hade ”ett relativt stort antal” polispatruller på plats. Skolan skickade i ett tidigt läge ut ett meddelande till alla elever om att de skulle hålla sig inomhus i skolans lokaler.

– Det var meningen att det skulle bli något större, men jag tror att vi har lyckats förhindra det, säger Stefan Dangardt på eftermiddagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hallsberg