Två män hittades skjutna i bil – dog av skadorna

Polisen söker silvrig bil som sågs lämna platsen

Två män i 20-årsåldern sköts på onsdagskvällen till döds i Kista i norra Stockholm.

Båda männen träffades av skott i huvudet, enligt samstämmiga poliskällor.

Polisen misstänker att dubbelmordet har koppling till gängkriminalitet.

– Vi tittar på alla eventuella samband, säger presstalespersonen Carina Skagerlind.

Två män hittades skjutna strax efter klockan 22 på onsdagskvällen. Båda männen var enligt Aftonbladets källor skjutna i huvudet och hittades sittande i en bil, i närheten av ett bostadsområde i Stockholmsförorten Kista.

Männen fördes till sjukhus av polisen, men deras liv gick inte att rädda.

– Den ene dog strax efter skotten, och den andra senare på natten, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Männens anhöriga är underrättade.

Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen var polisen klara med den tekniska undersökningen av brottsplatsen, och avspärrningarna hävdes.

Tidigt på torsdagsmorgonen hade ännu ingen misstänkt kunnat gripas.

– Vi har ingen frihetsberövad. Vi arbetar med att sammanställa information från förhör och annat som framkommit under natten, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen bildar specialgrupp

Under natten var Carina Skagerlind, även hon pressinformatör på polisen, mycket förtegen om hur det gick till när männen sköts.

– Det har förekommit olika uppgifter, till exempel om att en eller flera sprungit från platsen, och om olika bilar. Vi vill inte ge en samlad bild, för det kan styra vittnesuppgifterna. Vi vill fortfarande komma i kontakt med människor som vet vad som kan ha hänt, säger hon.

Polisen misstänker att skjutningen kan ha koppling till bråk mellan gäng.

– Det är ju ingenting att hymla om. Vi har ju haft och har ett antal konflikter mellan olika kriminella element i regionen. Vi kan inte säga att det är på det ena eller andra sättet, men det är inget uteslutet, säger Lars Byström till TT.

Stockholmsområdet har skakats av flera blodiga våldsdåd under den senaste veckan. Polisen utesluter inte att det finns kopplingar mellan händelserna.

– Vi kommer att titta på alla eventuella samband, det måste vi alltid göra, säger presstalespersonen Carina Skagerlind.

Uniformerad polis ska patrullera i Kista under torsdagen. Enligt Byström är syftet både att skapa trygghet och att samla in information.

Polisen kommer också att tillsätta en specialgrupp för att utreda dubbelmordet.

– Det handlar mycket om inre spaning just nu. Vi ska också se om teknikerna har fått fram uppgifter som kan hjälpa oss framåt, säger Lars Byström till Aftonbladet.

Ska ha flytt i silverfärgad bil

Aftonbladet erfar att det var ett vittne som bar in mat från sin bil som hittade männen. Vid tidpunkten för skjutningen ska minst fyra skott ha hörts.

– Vi fick in via en inringare att det har varit en skjutning i Kista, sa polisens presstalesperson Anna Westberg kort efter händelsen.

Flera källor inom polisen berättar för Aftonbladet att två gärningsmän har setts lämna brottsplatsen springande för att sedan fly i en silvrig bil. Samma bil misstänks sedan har krockat med en kvinnlig bilist som slog larm om påkörningen till polisen. Under samtalet till 112 kom larmet om skjutningen av de två männen.

Polis körde iväg männen

En poliskälla uppger för Aftonbladet att en av de skjutna träffades med flera skott i huvudet på nära håll.

Polispatrullerna som var först på plats tog de två skjutna männen i polisbilarna och körde själva in dem till Karolinska sjukhuset i Solna.

– Det är något vi gör ibland när vi vill att personer ska komma till sjukhus väldigt snabbt, säger Carina Skagerlind.

Efter skjutningen har polisen inlett en så kallad särskild händelse.

– Det är något vi gör vid större händelser för att kunna ha så mycket resurser tillgängliga som krävs. Vi har ett flertal patruller som är inblandade i arbetet, säger Anna Westberg.

Boende: ”Känns väldigt jobbigt”

Brottsplatsen ligger i närheten av ett bostadsområde och en skola. Polisen knackade efter skjutningen dörr och var även på plats med både hundpatruller och helikopter. Polisens utredare kommer även att undersöka om övervakningskameror kan ha fångat händelsen.

Aftonbladet var sent på onsdagskvällen på plats i Kista och träffade flera boende i området. Bilen som de två männen hittades i stod då med dörrarna öppna och strålkastarna påslagna.

– Det känns väldigt jobbigt att det händer här. Det har blivit värre i det här området de senaste åren, mer oroligt. Det här är ett område där det är lätt att gömma sig, säger en kvinna.

– Jag bor här med mina barn och de brukar leka där, säger en man och pekar på en lekplats som ligger intill brottsplatsen.

Platsen för onsdagskvällens skjutning ligger mycket nära den där en 23-årig man sköts ihjäl sommaren 2016.

Sveriges dödligaste plats: ”Handlar om makt”
Publisert:

LÄS VIDARE