Donald Trumps utspel om Sverige

Fox: Blev tipsade att ha med Nils Bildt som Sverige-expert

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Amerikanska Fox News lyfte fram svenske Nils Bildt som nationell säkerhetsrådgivare – men varken UD eller Försvarsmakten vet vem han är.

Tv-kanalen blev rekommenderade av utomstående att intervjua honom. Det uppger producenten David Tabacoff i ett uttalande.

Nils Bildt dök upp som sakkunnig i Fox News.

Problem som påstås vara orsakade av flyktingmottagandet i Sverige har varit ett återkommande inslag i konservativa Fox News rapportering under veckan.

I torsdags intervjuade programledaren Bill O’Reilly den utvandrade svensken Nils Bildt. Tv-kanalen presenterade Bildt som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”. Men varken Utrikesdepartementet eller Försvarsmakten vet vem han är.

– Han arbetar inte på UD. Jag kollade för säkerhets skull i vår interna telefonkatalog, och jag kan inte hitta någon Nils Bildt där, sa presskommunikatören Sofia Karlberg till Aftonbladet.

Granskade cv:t

Hur Fox hittade den okände Nils Bildt har varit ett mysterium. Men i ett uttalande klargör den exekutiva producenten David Tabacoff saken – åtminstone lite grann.

Tabacoff uppger att utomstående rekommenderade tv-kanalen att använda Bildt.

– Efter att vi förintervjuat honom och sett över hans cv så kom vi fram till att han vore en bra gäst för ämnet den kvällen, säger han, enligt AP.

Nils Bildt utvandrade till USA från Sverige 1994. Han uppges vara en av grundarna till ett konsultbolag i säkerhetsbranschen. Företaget påstås ha kontor i Washington, Bryssel och Tokyo. I Fox-intervjun säger Nils Bild, som själv har dömts för våldsbrott i USA, att kriminalitet inte diskuteras öppet i Sverige.

I mejl till tidningen Metro och Dagens Nyheter skriver Bildt att han inte valde titeln som Fox använde:

”Jag deltog i Bill O’Reillys program på Fox News, det var Fox News redaktör som använde den titeln – jag hade själv ingen kontroll över deras val av titel. Jag är en oberoende analytiker baserad i USA. Jag hoppas det förtydligar saken.”

Trump: Folket vet att jag har rätt

Det amerikanska intresset för Sverige började med att president Donald Trump hänvisade till ett icke-existerande terrordåd under ett tal i Florida förra fredagen.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? sa Trump.

Uttalandet gav upphov till stor förvirring och vilda spekulationer på sociala medier. Senare klargjorde presidenten att han inte hänvisade till något dåd, utan till ett Fox-reportage om Sverige.

I inslaget intervjuas filmaren Ami Horowitz. Han har besökt Sverige för att beskriva problem som sägs vara orsakade av flyktingmottagandet. Reportaget är fullt av felaktigheter, men Donald Trump fortsätter att hävda att det ger en rättvisande bild av situationen i landet.

– Folket där borta förstår att jag har rätt. Det är bara att titta på vad som händer, sa presidenten när han talade på den konservativa konferensen CPAC.

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump nobbar middag med media

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps utspel om Sverige

Fox

Donald Trump

Försvarsmakten

Utrikesdepartementet