Chicago

Inte en enda dag utan skjutningar - på två år

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Inte en enda dag har gått utan skjutningar i Chicago - på över två år.

Bara under årets första månader har över 100 mord begåtts i staden.

– Det finns ingen säker plats utomhus, säger en 27-årig man som skjutits i magen till NBC Chicago.

Det är Chicagos polismyndighet som sammanställt den hisnande uppgiften: det senaste datumet då ingen person rapporterades skjuten i staden var den 28 februari 2015.

Sedan dess har Chicagoborna genomlevt 734 dagar av dagliga skjutningar.

Över två år.

Under 2016 innebar det 785 mord, enligt Chicago Tribunes beräkningar.

Samma tidning fortsätter att räkna och har kommit fram till att 103 mord har begåtts bara under 2017 års första månader. Sajten Dnainfo.com får det till 105 mord under samma tid.

Den skjutne 27-åringen som intervjuats av NBC Chicago har en kort teori om varför läget ser ut som det gör i hans hemstad:

– Växer du upp omgärdad av våld blir du van vid det, säger han.

  • LÄS MER: Så blev Chicago en mordstad

Läkaren Michelle Gittler berättar för tv-kanalen om människorna hon möter på sjukhuset Schwab Rehabilitation Hospital:

”Fråga om hopplöshet”

– Det här är en fråga om hopplöshet, om att det inte finns konsekvenser. ’Jag bryr mig inte om mitt liv så jag bryr mig absolut inte om ditt liv’. Folk bryr sig inte längre. Jag tror att de är utmattade. De som påverkas är utmattade. De som inte påverkas är utmattade av allt annat och det här rör dem inte, eftersom det inte är en del av deras liv, säger hon.

Det Michelle Gittler talar om har också lyfts av andra.

Majoriteten av morden sker i de fattigare västra och södra delarna av Chicago. Både offer och gärningsmän är i de flesta fall afroamerikaner, visar studier.

”Inte färgblint”

”Tragiskt nog är Chicagos vapenvåld inte färgblint. Det är ett brutalt och bokstavligt exempel riktat mot minoriteter”, skrev Chicagoadvokaten William Daley, tidigare stabschef och handelsminister i Obamaregeringen, i en debattartikel i Chicago Tribune i veckan där han föreslog att vapenlagarna skärps och att polisen får större befogenheter.

Chicagos katastrofala mordstatistik har uppmärksammats tidigare, och den lyfts ofta fram av den nye presidenten Donald Trump, som bland annat hotat med att skicka federal polis till staden.

If Chicago doesn't fix the horrible "carnage" going on, 228 shootings in 2017 with 42 killings (up 24% from 2016), I will send in the Feds!

Tre barn döda

Många har svårt att se en ljusning. I februari dödades tre barn på fyra dagar i Chicago. Och i vissa områden har polisen upptäckt att gängen använder allt skarpare vapen. Istället för revolvrar har de börjat ta gevär i beslag från de rivaliserande gängen. Vad vapenbytet beror på vet inte polisen, förutom det uppenbara att de är mer pricksäkra.

– Det lät inte som normal skjutning...Det lät som något hemskare. Ett ljud som inte riktigt går att förklara, säger 14-åriga Brisa Ramirez till Chicago Tribune efter en skottlossning där polisen hittat gevär.

Vapenlagar en förklaring

Förklaringarna till det ökade antalet mord kommer från olika håll. Polischefen Eddie Johnson pekar på att flera granndelstater har mindre stränga lagar för vapen än delstaten Illinois, där Chicago ligger.

– Vi gränsar till Indiana och Wisconsin, som har mycket slappare vapenlagar. Vi vet att människor från Chicago åker över gränsen, fyller upp sportväskor med illegala vapen från exempelvis vapenshower och kommer tillbaka för att sälja dem till gängen, säger han till CNN.

Inte värst

Men trots det ökade antalet mord de senaste två åren, och en allt våldsammare start på året än 2016, är Chicago inte landets värsta mordstad. St Louis i Missouri, Baltimore i Maryland och Detroit i Michigan har alla värre statistik, enligt sajten Fivethirtyeight. På listan över dödligaste amerikanska städer kommer Chicago först på åttonde plats.

Även i jämförelse med 1990-talet ser mordstatistiken trots allt bättre ut i Chicago.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Malmö är paradiset i jämförelse med Chicago”

ÄMNEN I ARTIKELN

Chicago