Ivanka Trump får kritik för sin tystnad

NYHETER

Transpersoners frihet att själv välja toalett i USA har stoppats. Beskedet kom i onsdags.

Nu får Ivanka Trump – som ses som relativt progressiv – kritik för att hon är tyst i frågan.

– Gårdagens handling ställer oss frågan om det finns några allierade i den här administrationen, säger Chad Griffin, ordförande för Human Rights Campaign, till Politico.

Barack Obamas styre införde riktlinjer för hur skolorna i USA skulle tolka en särskild lag om diskriminering. Instruktionerna var att transpersoner ska få använda det omklädningsrum eller den toalett de vill, oavsett vilket kön man identifierar sig som.

I onsdags förklarade Vita huset att riktlinjerna återkallas. Istället blir det upp till varje skoldistrikt eller delstat att tolka lagen.

Presidentdottern Ivanka Trump har tillsammans med maken Jared Kushner jobbat upp en aura av att vara progressiva. Detta bland annat efter att hon satte stopp för konservativa krafters försök att upphäva bestämmelser som förbjuder diskriminering av homosexuella i arbetslivet.

Får kritik

Nu får hon kritik för att hon tiger om den nya inskränkningen av transpersoners rättigheter.

– Gårdagens handling ställer oss frågan om det finns några allierade i den här administrationen, säger Chad Griffin, ordförande för Human Rights Campaign, till Politico.

Ivanka Trump och Jared Kushner har tidigare beskrivit sig som förkämpar för HBTQ-rättigheter.

Chad Griffin tvivlar nu på detta.

– En allierad är någon som står upp, kämpar och slåss för vår sak.

Uttryckte stöd för judar

Jared Kushner är rådgivare till presidenten. Ivanka Trump har en mindre formell roll, men hon engarerar sig gärna i sociala frågor.

Tidigare i veckan uttryckte hon stöd för religiös frihet och tolerans i samband med vågen av hot mot judar.

”Amerika är en nation byggd på principen om religiös tolerans. Vi måste skydda våra religiösa platser och församlingar”, skrev hon på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM