Röklukt på plan kan ha samband med väderfenomenet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett flygplan har nödlandat på Arlanda flygplats under morgonen efter att besättningen känt röklukt ombord.

Ingen rökutveckling kunde dock hittas och nu misstänker SAS att det kan ha samband med väderfenomenet som färgat himlen mörk över Stockholm under tisdagsmorgonen.

Flera flyg i Storbritannien under gårdagen och fler bolag än SAS har känt röklukt ombord.

– Vi vet att man har haft samma problem även på andra bolag som flugit norr om Stockholm, säer Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

1 av 11 | Foto: LÄSARBILD
Läsaren Anna tog den här bilden över Åkersberga klockan 08:43.


Räddningstjänst och polis larmades om ett plan som behövde nödlanda på Arlanda under tisdagsmorgonen.

– Det är ett varningslarm. Det var rökutveckling ombord på planet men rökutvecklingen försvann när det gick ner för landning, säger Annika Mellin, vakthavande befäl.

Röklukten ska ha känts i cockpit.

– Planet är nere på marken och passagerarna är i säkerhet, säger Annika Mellin.

– Det är ett plan från Sturup till Arlanda med 145 resenärer ombord som nu gått av lugnt och stilla, säger Anders Porelius på Swedavias presstjänst.

Tekniker hittade inga spår av brand

Planet tillhör SAS och enligt deras presstjänst som Expressen talat med kände besättningen röklukt ombord, ingen rökutvecklingen kunde dock hittas i planet.

– Vi fick information om att man känt rökdoft i cockpit när man flugit norr om Arlanda. Planet har gåtts igenom av tekniker som inte hittat något, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

Samma fenomen inträffade enligt Henriksson i Storbritannien i samband med stormen Ophelia. Besättning på flera flygplan ska ha känt röklukt under gårdagen när de flugit igenom vissa områden.

Under tisdagsmorgonen blev himlen över Stockholm ovanligt mörk och även i andra delar av Sverige har himlen under morgon och förmiddag haft en ovanlig färg.

Flera flygbolag drabbade

– Vi vet att man har haft samma problem även på andra bolag som flugit norr om Stockholm och att det skett även på flighter i Storbritannien igår, säger Fredrik Henriksson.

Nu utreder SAS om röklukten som kändes på planet som nödlandade på Arlanda har samband med väderfenomenet med stoft i luften.

– Vi kan inte bekräfta att det är så men har fått information från SMHI att det kan bero på partiklar i luften från bränderna i Spanien och Portugal, säger Fredrik Henriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN