Minst 22 dödade i explosioner i Mogadishu

NYHETER

Minst 22 personer har dödats och många skadats i två olika sprängdåd i Somalias huvudstad Mogadishu.

Enligt polisen väntas antalet dödsoffer stiga.

Foto: FEISAL OMAR/REUTERS
Minst 20 personer har dödats när en sprängladdning på en lastbil detonerade i området Hodan, Mogadishu.

– Antalet döda kommer säkert att stiga. Vi har fortfarande fullt upp med att transportera bort offer, säger polistalespersonen Abdullahi Nur om dådet i Hodan-området i Mogadishu.

Där dödades minst 20 personer när en sprängladdning på en lastbil detonerade på lördagen. Polisbefälet Mohamed Hussein säger att explosionen inträffade på en gata när polisen höll på att bogsera bort fordonet efter att det väckt misstankar. Ett hotell i närheten var uppenbarligen målet, säger han. I Hodan ligger många regeringskontor, hotell, restauranger och affärer.

Ytterligare tiotals människor skadades i dådet.

"En katastrof"

Efter explosionen steg rök från platsen och sirener från utryckningsfordon hördes. Ett vittne talar om vad han såg vid platsen i samband med explosionen.

– Det var en trafikkö och vägen var fullpackad med människor och bilar. Det är en katastrof, säger Abdinur Abdulle som arbetar som servitör i närheten.

Vittnen talar om mängder av blodiga kroppar och ägodelar och stor materiell förstörelse vid platsen. Bilar hade välts och låg och brann och fönster i området var urblåsta.

Andra explosion

Omkring två timmar senare exploderade en laddning i en bil i Madina-området. Där dödades minst två civila, enligt polisen.

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten.

Tidigare under dagen kom rapporter om att den terrorstämplade gruppen al-Shabaab intagit staden Bariire omkring fem mil från Mogadishu. Gruppen intog staden när militären lämnade den för att sättas in på annat håll.

Det är oklart om sprängdåden i Mogadishu är kopplade till händelserna i Bariire.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mogadishu

al-Shabaab