Snart kan du betala räkningar via Facebook

NYHETER

EU kommer att öppna marknaden för betalningstjänster vilket kommer att erbjuda dig nya sätt att betala räkningarna på, skriver norska TV2.

Foto: TT
Nya betalningstjänster kommer att skapas med EU:s nya direktiv.

Från och med januari öppnar EU upp marknaden för betaltjänster. Anledningen är att öka konkurrensen, enligt Helge Moan vid IT-företaget Evry.

– Det innebär att du även kommer att få nya och innovativa banktjänster från andra aktörer än vad du traditionellt möts av från bankerna, säger han till TV2.

Inom den närmsta framtiden är det troligt att ska du kunna betala räkningar via Google eller Facebook.

– De vill nog ta en position som en tredje part som kan utföra banktjänster på de nuvarande bankernas vägnar. De vill nog också kunna ha bokningstjänster och andra tjänster som utgår från dig och dina preferenser.

Risk för oseriösa aktörer

Enligt norska konsumentverket går vi en spännande tid till mötes.

– Vi får en helt ny betalningsindustri som vi inte är vana med. Det vill säga företag som kan skapa betalningstjänster å dina vägnar, säger Jorge Jensen som är vice VD vid konsumentverket.

Samtidigt finns risken att folk blir lurade.

– Jag det finns en risk att det kommer oseriösa aktörer med de nya reglerna för betalningstjänster. Så det gäller att de seriösa aktörerna satsar och tar en position framför dem, säger Jorge Jensen till TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU